SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară astronauţi ai NASA, transmite Reuters.
O capsulă pentru astronauţi Crew Dragon a fost lansată duminică, la ora locală 10:30, şi a căzut în ocean după aproximativ opt minute, la circa 32 de kilometri distanţă de Cape Canavera, Florida, după ce s-a ejectat de racheta care şi-a oprit motoarele la o altitudine de 19 kilometri deasupra oceanului, simulând o lansare eşuată.
Administratorul National Aeronautics and Space Administration (NASA), Jim Bridenstine, a spus că misiunea a fost un succes.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Acest test major ne aduce în pragul reluării lansării în spaţiu a astronauţilor americani cu rachete americane, de pe sol american. Operaţiunile de recuperare a navei spaţiale sunt în curs”, a scris Bridenstine pe Twitter.
Într-un test major pentru transportul oamenilor, SpaceX a testat şi reacţia echipelor de salvare după căderea în ocean a capsulei. Acestea au căutat Crew Dragon împreună cu echipele de salvare Detachment 3 ale U.S. Air Force – o parte esenţială a testului pentru a simula o misiune de recuperare a astronauţilor din capsulă.
Cu câteva minute înainte de lansare, Musk a scris pe Twitter că este o misiune riscantă.
Capsula Crew Dragon, care poate transporta şapte astronauţi, s-a detaşat de racheta Falcon 9 la mai puţin de două minute de la decolare, simulând un scenariu de anulare urgentă a misiunii, pentru a dovedi că astronauţii pot reveni în siguranţă pe Pământ. Fiecare etapă reuşită a testului a fost aclamată de membrii echipajului SpaceX care au urmărit de la sol imaginile cu operaţiunea.
Testul este esenţial pentru calificarea capsulei pentru transportarea oamenilor pe Staţia Spaţială Internaţională, aşteptată de NASA să aibă loc cel mai devreme la jumătatea anului 2020.
În 2014, NASA a atribuit 4,2 miliarde de dolari Boeing şi 2,5 miliarde de dolari SpaceX, pentru dezvoltarea, separată, a sistemelor de capsule capabile să transporte astronauţi către staţia spaţială de pe sol american, pentru prima oară de la oprirea programului navetei spaţiale a NASA, în 2011. De atunci, agenţia spaţială americană a depins de Rusia pentru transportul astronauţilor pe staţia spaţială.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.