Majoritatea economiştilor chestionaţi de Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos se aşteaptă ca economia globală să slăbească în acest an, ei spunând că fragmentarea geopolitică din întreaga lume se va adânci, transmite CNBC.
”Perspectivele economice globale rămân modeste şi pline de incertitudine. Deşi există evoluţii pozitive, cum ar fi reducerea presiunilor inflaţioniste şi progresele în domeniul inteligenţei artificiale (AI), întreprinderile şi factorii de decizie se confruntă cu factori contrari persistenţi şi o volatilitate continuă, deoarece activitatea economică globală rămâne lentă, condiţiile financiare rămân restrictive şi rupturile geopolitice şi tensiunile sociale continuă să crească”, se arată în raportul WEF, publicat luni.
Sondajul, efectuat în rândul a 30 de economişti şefi între noiembrie şi decembrie anul trecut, a constatat că 56% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca economia globală să slăbească în 2024, în timp ce 20% se aşteaptă ca aceasta să rămână neschimbată, iar 23% prognozează condiţii economice ”oarecum mai puternice”.
Între timp, Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca creşterea economică globală să încetinească uşor în 2024, la 2,9%, de la 3% anul trecut.
Sondajul WEF arată o divergenţă semnificativă între aşteptările economiştilor pentru diferite economii, experţii fiind cei mai pesimişti faţă de perspectivele Europei.
Aproximativ 77% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca creşterea în regiune să slăbească în acest an - aceasta este aproape dublu faţă de cifra înregistrată în sondajul din septembrie.
Percepţiile economiştilor au devenit, de asemenea, mai negative în privinţa perspectivelor SUA.
În sondajul anterior, 78% prognozează o creştere moderată sau mai mare în acest an, în timp ce cele mai recente cercetări arată că acest număr scade la 56%.
Respondenţii au fost în general optimişti şi au avut opinii neschimbate în ceea ce priveşte perspectivele pentru Asia de Sud, Asia de Est şi Pacific, dar au avut un ton mai prudent în privinţa Chinei, majoritatea (69%) aşteaptând acum doar o creştere economică moderată.
O preocupare deosebită pentru economişti a fost legată de rupturile geopolitice, 69% dintre economişti spunând că se aşteaptă ca ritmul fragmentării geopolitice să se accelereze în 2024.
”Când sunt întrebaţi despre implicaţiile evoluţiilor recente... economiştii şefi continuă să atribuie un rol proeminent factorilor geopolitici în evoluţiile macroeconomice şi financiare”, se spune în raport.
”Aproximativ 87% se aşteaptă ca evoluţiile geopolitice recente să stimuleze volatilitatea economică globală în următorii trei ani, iar opt din zece se aşteaptă ca aceasta să crească volatilitatea pe pieţele bursiere”.
Aceasta vine după un an de tensiuni geopolitice accentuate, cu războiul Rusiei în Ucraina care continuă, menţinerea tensiunilor China-SUA şi temerile de un conflict mai larg în Orientul Mijlociu din cauza războiului dintre Israel şi Hamas.
2024 este, de asemenea, un an care va vedea un număr fără precedent de oameni care vor vota în alegeri, peste 75 de ţări, inclusiv economii majore precum SUA şi Marea Britanie.
Un rezultat mai bun al sondajului WEF este legat de aşteptările inflaţioniste, cu o relaxare a condiţiilor financiare aşteptată de 70% dintre respondenţi.
Aşteptările economiştilor cu privire la o inflaţie ridicată au scăzut în toate regiunile, cu o îmbunătăţire deosebită observată în Europa şi SUA, deşi raportul notează că două treimi dintre cei chestionaţi încă se aşteaptă la o inflaţie moderată în ambele regiuni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.