Identificarea tuturor contribuţiilor fiscale către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) reprezintă în continuare o problemă majoră în rândul companiilor, deşi prevederile privind aceste taxe şi contribuţii sunt în vigoare încă din anul 2005, potrivit unui sondaj EY România derulat în luna iunie 2019 şi transmis marţi.
Sondajul a avut ca scop măsurarea impactului ultimelor modificări legislative asupra mediului de afaceri românesc, cu referire specifică la contribuţiile şi taxele către Fondul pentru Mediu şi aşteptările contribuabililor în relaţia cu autorităţile competente.
Un procent de 97% dintre respondenţi consideră că actualul cadru legislativ privind contribuţiile către Fondul pentru Mediu nu este clar şi nici corelat cu realitatea economică.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Întrebaţi care sunt principalele provocări pe care le întâmpină în îndeplinirea obligaţiilor legale privind taxele şi contribuţiile către AFM, participanţii au menţionat cadrul legislativ lacunar, dar şi relaţia cu autorităţile competente, care nu oferă informaţii concrete, iar răspunsurile transmise fac referire tot la articolele din legislaţie”, se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte contribuţia de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piaţa naţională, 54% dintre respondenţi au menţionat că determinarea cantităţilor de ambalaje se realizează prin estimări din document, prin calcularea diferenţei între valoarea brută şi valoarea netă, pe baza CMR-urilor etc. Astfel, potrivit EY, doar 22% calculează această contribuţie pe baza proceselor verbale de cântărire a ambalajelor, ceea ce este recomandat, fiind una dintre cele mai sigure metode de calcul.
”Întrebaţi dacă au siguranţa că au identificat toate obligaţiile către AFM ce decurg conform activităţii pe care o desfăşoară, doar 51% dintre respondenţi au răspuns afirmativ. Totodată, numai 16% dintre participanţi consideră că, în cazul unei inspecţii fiscale din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu, nu li se vor impune sume de plată suplimentare”, se arată în comunicat.
De asemenea, sondajul EY România a relevat faptul că, în contextul actual, automatizarea proceselor privind determinarea taxelor către Fondul pentru Mediu reprezintă o necesitate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.