Compania românească Sinteza Oradea şi gigantul internaţional Lockheed Martin au semnat miercuri o scrisoare de intenţie pentru licenţierea producţiei de electrolit negativ în Oradea, unde va fi construită o fabrică de baterii de stocare pe termen lung de 50 milioane euro, folosind tehnologia Lockheed Martin. Din suma totală, 25 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile din PNRR. Aceasta va fi prima fabrică europeană de acest tip şi cea mai mare din lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Lockheed Martin şi compania românească Sinteza SA au semnat astăzi o scrisoare de intenţie pentru licenţierea producţiei de electrolit negativ în Oradea. GridStar Flow este o baterie cu flux redox inovatoare, concepută pentru a promova accesibilitatea şi durabilitatea energiei curate. Fabricată în Andover, Massachusetts, şi proiectată pentru viitorul sectorului energetic, GridStar Flow funcţionează cu zero emisii de carbon şi permite obţinerea de energie durabile şi stabile. Demersul de astăzi urmează succesului recent al Sinteza în obţinerea de fonduri de cofinanţare în valoare de 25 de milioane de euro în cadrul PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) pentru electrolitul care este utilizat în cazul bateriilor de mari dimensiuni GridStar® Flow”, anunţă companiile.

Scrisoarea de intenţie a fost semnată de Ray Piselli, vicepreşedinte pentru Afaceri Internaţionale la Lockheed Martin, şi directorul general al Sinteza S.A., Gelu Stan, în prezenţa ministrului român al Energiei, Sebastian Burduja ambasadorul SUA în România, E.S. Kathleen Kavalec.

Acest acord stabileşte cadrul în care părţile vor începe procesul de dezvoltare a unei viitoare fabrici în valoare de 50 de milioane de euro, care va produce 30.000 de tone de electrolit negativ pe an, începând din vara anului 2026.

Aceasta va fi prima fabrică europeană de acest tip şi cea mai mare din lume.

Evenimentul de astăzi urmează discuţiilor purtate cu ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, la începutul acestui an în Statele Unite, axate pe modul în care bateria GridStar Flow poate ajuta România să-şi atingă obiectivele net zero.

“Prin acest proiect, România atrage un investitor strategic american, cu o tehnologie de vârf, care nu depinde în niciun fel de importuri de materii prime din afara pieţelor occidentale, într-un domeniu care creşte exponenţial la nivel global. Odată finalizată această investiţie, ţara noastră va avea un avantaj strategic în Uniunea Europeană în dezvoltarea noilor proiecte de energie regenerabilă”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Această baterie cu flux este concepută pentru a răspunde noilor provocări disruptive cu care se confruntă sectorul energiei electrice, permiţând o energie curată, fiabilă şi sigură. Pe măsură ce evoluţia energiei curate continuă, Lockheed Martin rămâne concentrat pe rolul GridStar Flow în viitorul securităţii energetice. În prezent, GridStar Flow este singura baterie cu flux din lume care poate contracara întreruperile anticipate şi neprevăzute ale reţelei.

„Sunt încântat de perspectivele acestui nou parteneriat în România - primul nostru proiect în sectorul comercial şi unul care ajută la realizarea planurilor privind emisiile ‘net zero’ în ţară. GridStar Flow este o soluţie de ultimă oră pentru securitatea energetică, un element cheie al nevoilor de apărare şi securitate ale oricărei naţiuni. Prin această nouă iniţiativă, România poate deveni un lider regional în acest domeniu important al eficienţei şi securităţii energetice”, a declarat Ray Piselli, vicepreşedinte pentru Afaceri Internaţionale la Lockheed Martin.

Lockheed Martin este o companie globală de tehnologie de apărare.

 „Pentru Sinteza, acest proiect este o modalitate clară de a upgrada semnificativ atât nivelul tehnologic, cât şi modelul de business. În plus, întreaga investiţie este una etică, menită să influenţeze pozitiv tranziţia către energia verde în Europa", spune Gelu Stan, CEO al Sinteza.

Sinteza SA este o companie românească cu peste 100 de ani de experienţă în industria chimică, având ca obiectiv tranziţia afacerii de la producţia de acid benzoic la energie verde.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.