Simtel, grup de inginerie şi tehnologie, anunţă contractarea a două finanţări de la Banca Transilvania pentru finalizarea parcului fotovoltaic de la Giurgiu. Acestea constau într-un credit de investiţii în valoare de 16 milioane de euro şi un credit punte în valoare de 60,6 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Simtel (BVB: SMTL), grup de inginerie şi tehnologie listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti şi unul dintre liderii naţionali în domeniul energiei regenerabile, anunţă contractarea a două finanţări de la Banca Transilvania pentru finalizarea parcului fotovoltaic de la Giurgiu. Acestea constau într-un credit de investiţii în valoare de 16 milioane de euro şi un credit punte în valoare de 60,6 milioane de lei”, anunţă compania.

Creditul de investiţii pentru parcul fotovoltaic de la Giurgiu are o valoare de 16 milioane de euro, cu scadenţa în luna septembrie 2035. Creditul punte, în valoare de 60,6 milioane de lei, are maturitatea în luna martie 2026 şi a fost contractat pentru a acoperi temporar nevoia de finanţare până la primirea fondurilor nerambursabile din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În prezent, proiectul de la Giurgiu este realizat în proporţie de 80%, construcţia parcului fiind până acum finanţată din sursele proprii ale companiei. Cele două linii de credit vor acoperi integral implementarea întregului proiect.

„Începând din 2023, odată cu finalizarea primului parc fotovoltaic propriu de la Pleşoiu, compania noastră a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, devenind şi producător de energie electrică. Proiectul de la Giurgiu reprezintă un pas important în această direcţie, întrucât acoperă peste jumătate din capacitatea totală pe care ne-am propus să o avem finalizată şi operaţională în portofoliu până la mijlocul anului 2026. Acest proiect va genera venituri semnificative din energie verde, oferindu-ne un avantaj competitiv solid într-un context economic şi geopolitic volatil. În plus, diviziile de business complementare din cadrul grupului susţin o creştere sănătoasă şi echilibrată pe mai multe direcţii strategice. Pentru a maximiza randamentul investiţiei şi a accelera implementarea proiectului, am decis contractarea acestor facilităţi de credit, care completează finanţarea din PNRR şi contribuţia proprie”, a declarat Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

Odată finalizat, parcul fotovoltaic de la Giurgiu va avea o putere instalată de 52 MWp şi o producţie anuală estimată de 69 GWh. În prezent, Simtel deţine alte şapte proiecte de parcuri fotovoltaice: trei finalizate – la Pleşoiu, Salonta şi Iacobeni — şi patru aflate în diverse stadii de construcţie sau autorizare – la Anina, Ianca, Mangalia şi Moviliţa – cu finalizarea acestora estimată până la mijlocul anului 2026. La momentul finalizării, cele opt parcuri fotovoltaice ale Simtel vor însuma o putere instalată totală de peste 83 MWp şi vor genera anual peste 111 GWh de energie electrică verde.

„Prin pachetul de finanţare oferit creştem parteneriatul strategic dezvoltat în timp cu Simtel şi, în acelaşi timp, reîntărim angajamentul Băncii Transilvania de a susţine proiecte de energie regenerabilă, eficienţa în folosirea resurselor şi tranziţia României spre o economie verde”, a afirmat Cosmin Călin, director executiv senior mari clienţi corporativi, finanţări structurate şi factoring, Banca Transilvania.

Pentru anul 2025, Simtel vizează, la nivel consolidat, venituri operaţionale de 502,7 milioane de lei, EBITDA de 63,7 milioane de lei şi un profit net de 45,6 milioane de lei. În acest scop, compania va continua diversificarea portofoliului de produse şi servicii, prin extinderea proiectelor de mari dimensiuni şi implementarea unor proiecte din ce în ce mai complexe, ce includ şi integrarea soluţiilor de stocare a energiei.

”Simtel îşi propune să valorifice energia produsă în parcurile fotovoltaice proprii şi să crească volumele de energie furnizate prin intermediul GES Furnizare. Un alt pilon de dezvoltare vizează extinderea activităţii la nivel internaţional, prin valorificarea ecosistemului integrat şi majorarea numărului de proiecte în pieţele externe, în special în Germania. În contextul unei pieţe dinamice şi cu un grad redus de predictibilitate, compania va continua să îşi ajusteze strategiile în funcţie de cadrul legislativ şi de apetitul de investiţii al clienţilor, cu scopul de a gestiona eficient provocările şi de a menţine stabilitatea financiară şi operaţională”, menţionează compania.

Simtel este un grup de tehnologie şi inginerie şi oferă companiilor şi organizaţiilor soluţii complete şi ecosisteme integrate, de la consultanţă, autorizare, proiectare, inginerie şi construcţie, până la mentenanţă, operare, măsurare, control şi furnizare de energie. Simtel Team este listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul bursier SMTL. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.