Aproximativ 60 şoferi de maşini de mare tonaj, în principal camioane şi TIR-uri, protestează pe drumul naţional 1 în judeţul Sibiu, în zona localităţii Sălişte. Maşinile circulă cu 30 de kilometri la oră, în zonă creându-se coloane de maşini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Lazăr, a declarat, joi, corespondentului News.ro, că transportatorii protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în judeţul Sibiu.

”Circa 50 – 60 de TIR-uri protestează pe drumul naţional 1, pe sensul Sibiu – Alba. Maşinile de mare tonaj circulă cu 30 de kilometri la oră”, a declarat Luciana Lazăr.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit acesteia, în zonă s-au creat coloane de maşini.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţiei Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) protestează joi în Piaţa Victoriei din Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară, considerând că Ordonanţa de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri de Guvern nu rezolvă problema pe termen lung legată de tarifele RCA. 

"Ordonanţa de Urgenţă nu este suficientă, aşteptăm tarifele. O să mai falimenteze nişte firme până când ASF anunţă tarifele", a declarat joi preşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu.

Potrivit OUG aprobată de Guvern şi publicată miercuri seară, "în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA". 

"Transportatorii rutieri consideră inadmisibil ca Guvernul să dispună ca ASF să stabilească tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupã ce criza RCA a fost provocatã chiar de ASF. (...) Potrivit art. 34 din OUG publicată în 14.09.2016, tariful maxim se stabileşte de ASF fãrã nicio ghidare sau restricţie prin Ordonanţa de urgenţă", consideră UNTRR, într-un comunicat transmis joi dimineaţă.

Patronatele transportatorilor care participă la protest susţin că tariful de 4.907 lei reprezintă dauna medie, de 18.500 lei, la care se adaugă frecvenţa daunei de 15,6%.

"Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se adună cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele şi cheltuielile asigurătorilor sunt acoperite", menţionează transportatorii.

Transportatorii cer şi demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, considerat responsabil de creşterea semnificativă a tarifelor RCA în ultimul an.

În schimb, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), unul din cele două patronate care au renunţat la protest, consideră că a obţinut de la Guvern tot ceea ce a cerut şi că nu mai există motive pentru protest, acesta fiind deturnat în alte scopuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.