Guvernul francez ar trebui să cumpere ”o acţiune de aur” la TotalEnergies, pentru a avea un cuvânt de spus în deciziile strategice ale companiei, inclusiv alinierea activităţilor sale la Acordul de la Paris privind clima şi respingerea prin veto a unei posibile mutări în SUA, potrivit unui raport neobligatoriu al Senatului, publicat miercuri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul a fost publicat în urma unor audieri de aproape şase luni de către o comisie specială pentru a stabili dacă activităţile globale ale TotalEnergies sunt aliniate cu propriile obiective climatice ale Franţei.

Cu alegerile anticipate din Franţa în două săptămâni, nu este clar ce va face un legislativ viitor cu cele 33 de recomandări ale raportului.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Ne dorim ca Total să rămână un grup francez şi un pionier în tranziţia energetică – poate că nu îi mulţumeşte pe investitori, dar da, ne propunem o revenire a suveranităţii”, a declarat senatorul Partidului Verzilor Yannick Jadot, care a prezentat concluziile comisiei la o conferinţă de presă.

TotalEnergies nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Conform legislaţiei franceze, guvernul poate achiziţiona o singură acţiune în companiile naţionale considerate strategice şi o poate transforma într-o aşa-numită ”acţiune de aur”, permiţându-i să blocheze anumite acţiuni, cum ar fi preluarea sau vânzarea unei unităţi cheie de afaceri, dacă este considerată în detrimentul interesului naţional.

În mai, CEO-ul TotalEnergies, Patrick Pouyanné, a declarat că explorează o potenţială listare primară la New York, invocând o bază de investitori în creştere din SUA şi mai puţini acţionari europeni. Dar el a mai spus că compania nu va părăsi niciodată Franţa.

Jadot a spus că comisia a respins conceptul unei achiziţii de capital de 5% în TotalEnergies de către guvern la un cost de aproximativ 7 miliarde de euro (7,52 miliarde de dolari), deoarece Franţa nu şi-ar putea permite şi pentru a evita îngrijorarea investitorilor existenţi că statul ar putea dori să-şi mîrească participaţie în viitor.

Raportul Senatului a recomandat, de asemenea, ca Franţa să înceteze în mod voluntar importul de gaze naturale lichefiate ruseşti - TotalEnergies deţine o participaţie de 19,4% la producătorul rus Novatek - şi să facă presiuni pentru sancţiuni ale Uniunii Europene asupra GNL-ului rusesc.

Jadot a spus că guvernul ar trebui să se opună proiectelor aflate în prezent în considerare de Comisia Europeană de import de gaze naturale din Azerbaidjan, unde operează şi TotalEnergies, ca alternativă la livrările Rusiei, având în vedere poziţia Franţei de aliat al Armeniei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.