Ministerul Finanţelor a plasat joi, în prima licitaţie din acest an de titluri de stat cu scadenţă de peste zece ani, obligaţiuni de stat în valoare de 146,75 de milioane de lei (32,6 milioane euro) scadente în 26 iulie 2027, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 3,96%, în creştere puternică faţă de licitaţia pentru acelaşi tip de titluri desfăşurată în urmă cu aproape cinci luni, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 300 milioane lei, dar Ministerul Finanţelor a preferat să ia o sumă de două ori mai mică, pe fondul cererii slabe. Dobânda medie a fost de 3,96% pe an, iar cea maximă - de 3,99%.
Băncile participante la licitaţie au oferit doar 194,75 milioane lei. Licitaţia este a doua la rând pentru aceeaşi scadenţă în care cererea este sub valoarea anunţată a licitaţiei.
Analiştii se aşteptau la o liciaţie slabă şi la o plasare a titlurilor sub nivelul programat.
"Deşi este prima oară din septembrie când acest ISIN îşi face apariţia pe piaţa primară, ne îndoim că am putea vedea o cerere solidă, având în vedere că ieri (miercuri) au continuat corecţiile în pieţele dezvoltate, în timp ce incertitudinile pe plan fiscal ar putea ştirbi atractivitatea acestui segment al curbei. (...) Evoluţiile recente ale pieţei sugerează că am putea asista la licitaţia de astăzi la o alocare parţială", arată un raport al analiştilor ING Bank, publicat joi dimineaţă.
În 1 septembrie 2016, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 100,6 milioane lei, o treime din valoarea anunţată, iar randamenul mediu primit de investitori a fost de 3,13% pe an.
Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%.
Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti sunt încreştere în ultima perioadă.
Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru ianuarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,415 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 315 milioane de lei prin licitaţii suplimentare.
Recent, directorul direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Finanţelor, Ştefan Nanu, a declarat la Viena că Ministerul Finanţelor ar putea împrumuta în acest an în jur de 50 miliarde lei de pe piaţa internă şi circa 3 miliarde euro din emisiuni externe de obligaţiuni, niveluri similare cu cele de anul trecut.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...