Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, care a vizitat, marţi, compania Prime Batteries Technologies, având capital majoritar românesc, afirmă că investiţiile în producţia de energie verde şi dezvoltarea capacităţilor de stocare a acesteia sunt o prioritate pentru Executiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comnunicat de presă transmis, marţi, de Guvern, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, şi Alina Jalea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, au vizitat compania Prime Batteries Technologies.

”Având capital majoritar românesc, compania deţine singura fabrică de baterii specializată din Europa pentru aplicaţiile industriale şi stocarea de energie şi este unul dintre cei cinci producători majori europeni de baterii Litiu-Ion. Vizita a fost coordonată de Vicenţiu Ciobanu, director general, administrator şi acţionar/membru fondator al companiei”, a transmis Executivul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potricvit datelor tranmise de Guvern, Prime Batteries Technology SRL deţine în Cernica o capacitate de producţie baterii Litiu-Ion de circa 0,2 GWh anual şi are o perspectivă de extindere pentru o capacitate de zece ori mai mare decât cea actuală, adică peste 2GWh, iar în următorii 2 ani cu încă 6GWh.

”Compania proiectează, produce şi comercializează baterii Litiu-Ion şi pachete de baterii personalizate, din 2016. Produce sisteme de stocare pentru producţia energiei electrice verzi din surse regenerabile (fotovoltaice şi eoliene) şi pentru mobilitate electrică (autovehicule electrice – autobuze, utilaje portuare, vehicule de agrement, maşini agricole), cât şi pentru ambarcaţiuni maritime”, a mai transmis Guvernul.

În luna aprilie 2024, Prime Batteries şi Monsson au pus în funcţiune cea mai mare capacitate de stocare din România, parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, în cadrul Parcului Eolian Mireasa, cu o capacitate de 50 MW, aflat în judeţul Constanţa. Unitatea de stocare are o putere instalată de 24 MWh – (6MWx4h) şi este un proiect unicat, aflat în brevetare, realizat cu baterii de producţie autohtonă. Această primă etapă este doar prima din cele trei care vor constitui un total de 216 MWh capacitate de stocare ce va fi dată în exploatare pe parcursul 2024-2025.

“Investiţiile în sectorul energetic sunt foarte importante şi trebuie accelerate. Există în acest moment contracte semnate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul pentru Modernizare, cred că vorbim de peste 1,5 miliarde de euro. Nevoia de stocare este foarte mare în sistemul energetic românesc, cu atât cu cât creşte ponderea de energie verde. România poate avea un viitor verde şi sustenabil, iar Guvernul României face paşii necesari pentru adaptarea legislaţiei din domeniu pentru ca investitorii străini şi autohtoni să poată avea condiţiile necesare dezvoltării de noi capacităţi de producţie a energiei solare şi eoliene, dar şi a capacităţilor de stocare”, a declarat Mircea Abrudean.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.