Rusia va propune probabil ca OPEC+ să reducă producţia de petrol cu aproximativ 1 milion de barili pe zi, la următoarea întâlnire a organizaţiei din octombrie, a declarat marţi o sursă familiarizată cu punctul de vedere rus, transmite Reuters.
Întâlnirea va avea loc pe 5 octombrie, pe fondul scăderii preţurilor petrolului şi lunilor de volatilitate severă a pieţei, care a determinat un alt producător de top sl OPEC+, Arabia Saudită, să afirme că grupul ar putea reduce producţia.
Patru surse din OPEC+ au declarat pentru Reuters că discuţiile dintre miniştri nu au început încă, înainte de întâlnirea de săptămâna viitoare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
OPEC+, care reuneşte ţări OPEC şi aliaţi precum Rusia, a refuzat să crească producţia pentru a reduce preţul petrolului, în pofida presiunilor exercitate de consumatorii majori, inclusiv Statele Unite, pentru a ajuta economia globală.
Cu toate acestea, preţurile au scăzut drastic în această lună din cauza temerilor legate de economia globală şi a unei creşteri a dolarului american, după ce Rezervele Federale au crescut dobânzile.
Preţurile ţiţeiului Brent, care erau deja tranzacţionate marţi în urcare din cauza reducerilor de aprovizionare din Golful SUA, au crescut mai mult la ştirile despre potenţiala propunere rusă, contractul urcând cu aproape 4%, până la un maxim de sesiune de 87,15 dolari pe baril.
Impactul oricărui acord OPEC+ de reducere a producţiei va fi probabil atenuat de incapacitatea multor membri ai grupului de a produce la ţintele convenite.
În august, OPEC+ producea cu 3,58 milioane bpd sub ţintele sale, în timp ce membrii se luptă cu sancţiunile şi investiţiile insuficiente.
Ministrul petrolului din Irak, Ihsan Abdul Jabbar, a declarat luni că OPEC+ monitorizează situaţia preţurilor petrolului, dorind să aibă un echilibru pe pieţe.
La începutul acestei luni, JP Morgan a declarat că crede că OPEC+ ar putea avea nevoie să intervină cu o reducere de până la 1 milion de barili pe zi ”pentru a opri tendinţa descendentă a preţurilor şi a realinia pieţele fizice şi de hârtie care par deconectate”.
”Doar o reducere a producţiei de către OPEC+ poate rupe impulsul negativ pe termen scurt”, au spus analiştii UBS Giovanni Staunovo şi Wayne Gordon.
Rusia se confruntă cu dificultăţi în menţinerea producţiei de petrol, din cauza sancţiunilor occidentale asupra sectoarelor sale energetice şi financiare, după ce a trimis trupe în Ucraina la începutul acestui an.
Occidentul acuză Rusia că a invadat Ucraina, dar Kremlinul o numeşte o operaţiune militară specială. Arabia Saudită nu a condamnat acţiunile Moscovei, pe fondul relaţiilor dificile cu administraţia preşedintelui american Joe Biden.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au vorbit săptămâna trecută şi au lăudat eforturile din cadrul OPEC+, confirmând intenţia lor de a respecta acordurile existente, a spus Kremlinul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.