Rusia şi-a redirecţionat cu succes toate exporturile de ţiţei afectate de sancţiunile occidentale asupra Ucrainei către ţări ”prietenoase”, a declarat marţi ministrul Energiei Nikolai Shulginov, în timp ce anticipează că producţia de petrol şi gaze a ţării va scădea anul acesta, transmite Reuters.
Occidentul a impus sancţiuni ample, inclusiv un embargo asupra importurilor maritime de petrol rusesc, după ce Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina în februarie 2022.
"Pot spune astăzi că am reuşit să redirecţionăm complet întregul volum al exporturilor afectate de embargo. Nu a existat nicio scădere a vânzărilor", a declarat Şulginov pentru un forum energetic.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şulginov a reiterat că producţia rusă de petrol şi gaze ar trebui să scadă în 2023, deoarece Moscova este sub presiunea restricţiilor occidentale şi a lipsei de cumpărători europeni.
Vorbind la acelaşi eveniment, Alexander Diukov, CEO al producătorului de petrol rus Gazprom Neft, a spus că 2023 va fi mai dificil decât 2022 şi presiunea din partea sancţiunilor va creşte.
Şulginov a spus că Rusia a lucrat pentru a-şi redirecţiona exporturile de petrol şi produse petroliere către Asia, Africa, America Latină şi Orientul Mijlociu de pe pieţele sale tradiţionale din Europa.
India a fost în martie cel mai mare cumpărător de ţiţei Urals de referinţă din Rusia.
Livrările către India vor reprezenta mai mult de 50% din toate exporturile maritime de petrol Urals în această lună, China pe locul doi.
Viceprim-ministrul Alexander Novak a declarat că vânzările de petrol ruseşti către India au crescut de 22 de ori anul trecut, dar nu a specificat volumul vândut.
Novak a spus că veniturile din energie au reprezentat 42% din bugetul federal al Rusiei în 2022, în creştere de la 36% în 2021.
El a spus că industria energetică a Rusiei este sustenabilă, în ciuda provocării sancţiunilor occidentale.
Rusia trebuie să se concentreze pe stimularea exporturilor de energie către aşa-numitele ţări ”prietenoase” şi va continua să dezvolte instrumentele de asigurare necesare pentru a sprijini acest comerţ, a adăugat Novak.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.