Rusia este pregătită să trimită în instanţă cazul exploziilor conductei Nord Stream dacă Occidentul nu investighează problema, a declarat sâmbătă Ministerul său de Externe, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conductele de mai multe miliarde de dolari Nord Stream 1 şi 2 care transportau gaze sub Marea Baltică au fost rupte de o serie de explozii, în septembrie 2022, la şapte luni după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru explozii. Î

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia a depus ceea ce ea a numit ”cereri înainte de judecată” împotriva Danemarcei, Germaniei, Suediei şi Elveţiei, pe baza Convenţiei internaţionale pentru reprimarea atentatelor teroriste cu bombă din 1997 şi a Convenţiei internaţionale pentru reprimarea finanţării a terorismului din 1999.

”0 etapa premergătoare procesului de soluţionare a litigiilor, o etapă obligatorie prevăzută de convenţii, este acum în curs. Dacă problema nu este rezolvată în această etapă, atunci Rusia intenţionează să trimită chestiunea în instanţă şi să facă recurs la Curtea Internaţională de Justiţie în legătură cu încălcarea de către ţările în cauză a obligaţiilor care le revin în temeiul convenţiilor. Alte state care ar putea avea ceva de-a face cu exploziile Nord Stream vor urma. Occidentul nu va scăpa cu încercările de a ascunde chestiunea sub covor”, a spus ea.

Moscova  a spus în repetate rânduri, fără a furniza dovezi, că atacul a fost efectuat de Statele Unite şi Marea Britanie, dar ambele au negat acuzaţiile.

Procurorii germani au declarat luna trecută că au emis un mandat de arestare pentru un instructor de scufundări ucrainean în Polonia, în legătură cu atacurile.

”Exploziile conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 sunt un act flagrant de terorism internaţional care intră sub incidenţa unui număr de tratate internaţionale care stabilesc obligaţii de prevenire, suprimare, investigare, urmărire penală şi cooperare cu alte state pentru atingerea acestor obiective. Din păcate, vedem că aceste angajamente nu sunt îndeplinite, în ciuda apelurilor repetate ale Rusiei” a spus Zaharova.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.