Rusia a semnalat luni o probabilă nouă reducere a dobânzilor şi suplimentarea cheltuieli bugetare, pentru a ajuta economia să se adapteze la sancţiunile occidentale, pe măsură ce se îndreaptă către cea mai profundă contracţie din 1994, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rusia se confruntă cu o inflaţie tot mai mare, o retragere de capital şi o posibilă intrare în default, după ce Occidentul i-a impus sancţiuni fără precedent ca reacţie la invadarea Ucrainei.

Putin a declarat luni că Rusia ar trebui să-şi folosească bugetul de stat pentru a sprijini economia şi lichiditatea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Banca Mondială se aşteaptă ca economia rusă să se contracte cu peste 11% în acest an.

Banca centrală şi-a dublat dobândă cheie la 20%, pe 28 februarie, când a lovit primul val de sancţiuni, înainte de a o reduce la 17% pe 8 aprilie.

Instituţia se aşteaptă să reducă în continuare dobânda, la următoarea reuniune a consiliului de administraţie din 29 aprilie .

”Trebuie să avem posibilitatea de a scădea dobânda cheie mai rapid. Trebuie să creăm condiţii pentru a creşte disponibilitatea creditelor pentru economie”, a declarat luni guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina.

Deşi inflaţia din Rusia a accelerat până la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002, banca centrală ”nu va încerca să o scadă în niciun fel - acest lucru ar împiedica adaptarea afacerilor”, a spus Nabiullina.

Acelerarea actuală a inflaţiei este cauzată de oferta scăzută, nu de cererea ridicată, iar banca centrală îşi propune să o aducă la ţinta de 4% în 2024, pe măsură ce economia se adaptează la sancţiunile occidentale, a spus ea, vorbind în camera inferioară a Parlamentului.

"Perioada în care economia poate trăi din rezerve este finită. Şi deja în al doilea şi al treilea trimestru vom intra într-o perioadă de transformare structurală şi de căutare a unor noi modele de afaceri", a afirmat Nabiullina.

Ea a mai spus că Moscova intenţionează să ia măsuri legale pentru blocarea aurului, valutei şi activelor aparţinând rezidenţilor ruşi, adăugând totodată că un astfel de pas ar trebui să fie gândit cu atenţie.

Sancţiunile externe au îngheţat aproximativ 300 de miliarde de dolari din cele aproximativ 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur şi valută când a lansat ceea ce numeşte ”operaţiunea militară specială” în Ucraina.

Putin, vorbind cu Nabiullina şi cu alţi oficiali de vârf ai guvernului printr-un link video, a cerut o accelerare a procesului de trecere la utilizarea monedele naţionale în comerţul exterior – în loc de dolari şi euro - în noile condiţii. S

Sancţiunile au afectat în principal piaţa financiară, ”dar acum vor începe să afecteze din ce în ce mai mult economia”, a spus Nabiullina.

”Principalele probleme vor fi asociate cu restricţiile la import şi logistica comerţului exterior, iar în viitor cu restricţii la export”.

Ea a spus că companiile ruseşti ar trebui să se adapteze.

”Producătorii ruşi vor trebui să caute noi parteneri, logistică sau să treacă la producţia de produse din generaţiile anterioare”, a spus ea.

Exportatorii ar trebui să caute noi parteneri şi aranjamente logistice şi ”toate acestea vor dura”, a spus Nabiullina.

Ea a arătat că banca centrală ia în considerare flexibilizarea vânzării veniturilor valutare de către exportatori.

În februarie, Rusia a ordonat companiilor exportatoare, inclusiv unora dintre cei mai mari producători de energie din lume, de la Gazprom la Rosneft, să vândă pe piaţă 80% din veniturile lor valutare, deoarece capacitatea băncii centrale de a interveni pe pieţele valutare era limitată.

 Banca poate atenua termenii termenilor şi volumului vânzărilor obligatorii, a spus Nabiullina.

Comentariile lui Nabiullina ”vizează direct sau indirect împiedicarea întăririi rublei”, au spus analiştii Promsvyazbank. Însă moneda rusă şi-a extins câştigurile luni, apreciindu-se la 81,4025 unităţi pentru un euro, un nivel văzut ultima dată pe 8 aprilie, ajutată de viitoarele plăţi de taxe care vor determina companiile axate pe export să convertească veniturile valutare în ruble pentru a-şi onora obligaţiile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.