Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din ţară, a anunţat că va investi 100 milioane euro în perioada următoare în noi sonde pentru dezvoltarea proiectului Caragele, cel mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti, din judeţul Buzău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Romgaz continuă dezvoltarea zăcământului, unde investiţiile au ajuns deja la 40 milioane de euro, iar în perioada următoare vom mai investi circa 100 milioane de euro în noi sonde de exploatare şi evaluare. În zonă vom dezvolta, ţinând cont de intensificarea programului de explorare în zona Muntenia Nord- Est, un atelier adăugat structurii existente şi care să susţină dezvoltarea activităţii companiei. Activitatea constă în realizarea unui număr important de sonde de explorare, conducte de aducţiune şi colectoare destinate sondelor cu rezultate importante la testele de producţie care urmează a fi puse în producţie”, a declarat Virgil Marius Metea, director general Romgaz, într-un comunicat.

Acesta spune că vor fi redistribuiri de personal dar şi angajări, urmând să ajungă la câteva sute de persoane care vor lucra la proiect în momentul în care structura va fi pusă în integralitate în exploatare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Conducerea companiei de stat s-a întâlnit joi cu reprezentanţii autorităţilor locale din Buzău şi Brăila pentru dezvoltarea proiectului Caragele

”Ţinând cont de faptul că în zonă Romgaz efectuează deja programe de extragere gaze dar şi de explorare, primăriile din regiune au reafirmat sprijinul pentru proiect şi au solicitat sprijin pentru clarificarea unor aspecte legale ce ţin de accesul la zonele de explorare, clarificarea statutului unor drumuri de acces, precum şi obligaţiile Romgaz de refacere a infrastructurii, urmând să fie făcute demersuri legale de către toate părţile implicate pentru modificarea sau clarificarea unor acte normative, cu rolul de a impulsiona dezvoltarea zăcământului de gaze naturale şi a activităţilor conexe”, mai informează Romgaz.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat în luna mai că zăcământul de gaze de pe platforma Caragele este evaluat la un preţ minim de aproape patru miliarde de dolari, fiind o descoperire care dă posibilitatea Românei să devină ”un jucător important pe piaţa gazelor din regiune şi nu numai”.

Ca urmare a proiectelor de explorare şi a testelor de producţie derulate în anii 2011-2016, în iunie anul trecut, Romgaz a descoperit în complexul structural Caragele (între  Buzău şi Brăila), lung de circa 35 de kilometri, o importantă acumulare de gaze naturale la adâncimi între 1.500 şi 4.000 de metri. Acumulările de gaze au valori de circa 25 – 27 miliarde metri cubi, cu potenţial de creştere în urma evoluţiei explorării, putând asigura consumul întregii ţări pe o perioada de doi-trei ani.

Romgaz a raportat în primele nouă luni un profit net de 1,18 miliarde lei, mai mare cu 66% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a urcat cu 23,6%, la 3,75 miliarde metri cubi.

Cifra de afaceri s-a majorat cu 35%, la 3,24 miliarde lei, de la 2,4 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2016.

La data de 30 septembrie, societatea avea circa 6.200 de angajaţi.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%.

Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Romgaz are o capitalizare de 12,06 miliarde lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.