Compania Romelectro, cel mai mare contractor de proiecte complexe de energie din România, urmează să semneze în curând contracte cumulate de peste 20 milioane euro cu Transelectrica, pentru staţiile electrice de la Focşani Sud, Bacău Sud şi Roman Nord, precum şi cu Hidroelectrica, pentru modernizarea hidrocentralei Slatina, a anunţat joi Cristian Secoşan, director general al Grupului Romelectro, într-o întâlnire cu presa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem bucuroşi să observăm relansarea unor companii de utilităţi în proiecte de investiţii foarte necesare pentru funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional în condiţii de siguranţă, flexibilitate şi impact redus de mediu. Mă refer în primul rând la proiectele lansate de Transelectrica, dar şi la cele care stau să pornească în segmentul de producere pe hidro şi pe termo. Avem în curs de semnare unele contracte, cu Transelectrica pentru staţiile de la Focşani Sud, Bacău Sud şi Roman Nord, precum şi cu Hidroelectrica pentru modernizarea hidrocentralei Slatina”, spune Secoşan.

Pentru acest an, compania estimează o cifră de afaceri de peste 80 milioane euro, cu aproape 60% mai mare faţă de cea realizată anul trecut.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Anul 2017 a fost unul de creştere pentru Romelectro. Am continuat reorganizarea internă la nivelul firmei şi al Grupului de firme Romelectro, inclusiv prin gradul mai mare de internalizare a lucrărilor, administrăm mai multe contracte de mare anvergură în ţară şi în străinătate. Pe piaţa externă suntem prezenţi în Kosovo şi Egipt, unde ştiţi deja că am înfiinţat câte o sucursală, şi în Arabia Saudită, unde am înfiinţat o firmă, Romelectro Arabia LLC, la care suntem acţionar majoritar”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte planurile pentru anul viitor, compania vrea să crească gradul de integrare şi internalizare la nivelul Grupului Romelectro, iar pe piaţa internaţională intenţionează să stabilească parteneriate cu mari jucători din piaţă.

”În 2017 am continuat politica expansiune pe pieţe interne şi de antrenare de firme româneşti în aceste pieţe. Piaţa internaţională este mult mai generoasă în investiţii, sunt multe regiuni pe glob cu programe de zeci de miliarde de dolari. Firmele româneşti pot intra pe aceste pieţe, cu condiţia armonizării intereselor şi acceptării unor acţiuni coordonate”, adaugă Secoşan.

Oficialii Romelectro spun că în piaţa internaţională antreprenorii români ar trebui să fie sprijiniţi mult mai mult de mediul guvernamental.

”Afacerile internaţionale se desfăşoară într-un mediu puternic concurenţial, în care – în multe ţări şi regiuni – un sprijin din partea unei instituţii a statului este esenţial în adjudecarea contractului. Nu contează dacă entitatea beneficiară de acest sprijin este o firmă de stat sau privată. Tot aici trebuie menţionat suportul financiar de care un exportator român trebuie să beneficieze”, precizează Secoşan.

În ceea ce priveşte termocentrala Romgaz de la Iernut, un grup nou pe gaze în ciclu combinat, de 430 MW, cel mai mare proiect greenfield de energie electrică promovat şi demarat de o firmă de stat după 1989, aceasta va fi gata până la 31 decembrie 2019.

”La Iernut, avem nevoie de 600-700 de muncitori, din care o bună parte oameni de înaltă calificare, de exemplu sudori. Ca să putem acoperi acest necesar, vom lucra cu parteneri”, adaugă Secoşan.

Anul viitor, în primul trimestru, Romelectro va finaliza termocentrala Burullus din Egipt, unde construieşte un bloc de 1.200 MW, contract în parteneriat cu SAEM Energomontaj. Blocul funcţionează în ciclu simplu încă din septembrie debitând în sistem 800 MW.

Tot anul viitor, compania va mai încheia un proiect, amenajarea hidroenergetică pe râul Jiu, pe sectorul Livezeni – Bumbeşti, care mai cuprinde două centrale, CHE Dumitra, CHE Bumbeşti, şi o microhidrocentrală la Livezeni.

Un alt proiect pe care îl va finaliza este staţia electrică Bradu (400/220/110/20 kV), un nod important în sistemul energetic.

De asemenea, în Arabia Saudită compania este calificată la SEC Saudi Electricity Company şi în curs de a primi acreditarea de la alte firme mari din regat (SABIC, Saudi Aramco), aceasta fiind condiţie de intrare în competiţia de contracte. 

”Mai urmărim şi alte lucrări în Egipt, dar şi în ţările din spaţiul ex-Iugoslav, o piaţă generoasă în proiecte energetice, dar în acelaşi timp dificil de ocupat din cauza concurenţei firmelor locale”, precizează Secoşan.

Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator şi investitor în proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport şi distribuţie energie electrică, protecţia mediului şi industrie.

Romelectro este compus din patru firme româneşti, compania Romelectro SA şi alte trei: Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), CELPI şi Electromontaj Carpaţi Sibiu.

Anul trecut, a fost înfiinţată şi firma Romelectro Arabia, entitate juridică saudită în care Romelectro este acţionar majoritar. În plus, Romelectro a înfiinţat două sucursale în Egipt şi Kosovo, prin care să administreze contractele derulate în aceste ţări.

Grupul Romelectro are circa 650 de angajaţi.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.