România a susţinut, marţi, la Consiliul miniştrilor Mediului din Uniunea Europeană, propunerile de reducere a emisiilor de CO2 pentru perioada următoare, dar a solicitat acces extins la nivelul societăţii pentru vehiculele ecologice. La lucrări a participat o delegaţie consudă de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Ministerului Mediului, ministrul Graţiela Gavrilescu a participat, marţi, la Consiliul miniştrilor Mediului din UE, unde reprezentaţii statelor membre au dezbătut propunerile privind reducerea emisiilor de CO2 pentru perioada următoare.
Propunerea iniţială a Comisiei Europene, din noiembrie 2017, prevede reducerea cu 30% a emisiilor de CO2 pentru autoturismele şi autoutilitarele noi până în 2030, cu un obiectiv intermediar vizând reducerea cu 15% până în 2025.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”În cadrul dezbaterilor, România a susţinut adoptarea ţintelor ambiţioase de reducere a emisiilor. Totodată ţara noastră a solicitat asigurarea unor preţuri accesibile pentru vehiculele curate, astfel încât achiziţia de astfel de vehicule să fie la îndemâna majorităţii românilor. Astfel, România a înaintat celorlalte state membre o propunere prin care producătorii şi importatorii de autovehicule vor fi stimulaţi să comercializeze acest tip de vehicule la preţuri accesibile pentru pieţele din State Membre cu venituri medii reduse (cu valoarea PIB-ului pe cap de locuitor sub 60% din media UE, la nivelul anului 2013)”, se arată în comunicat.
Potrivit propunerii României, orice vehicul cu emisii reduse comercializat într-un stat membru care se regăseşte în această situaţie va avea o valoare echivalentă cu două vehicule comercializate în statele cu venituri medii ridicate, raportat la îndeplinirea ţintelor impuse industriei.
Reprezentanţii Ministerului mediului susţin că, astfel, producătorii vor fi stimulaţi pentru îndeplinirea ţintelor, să susţină comercializarea vehiculelor la preţuri adaptate la puterea de cumpărare a cetăţenilor din statele cu venituri medii mai mici.
”Accesul consumatorilor la vehiculele curate este un element cheie în atingerea obiectivelor de către producători. Comportamentul consumatorilor este dictat în principal de către cost. În România, precum şi în alte State Membre cu venituri medii reduse, creşterea cotei de piaţă a vehiculelor curate nu se poate atinge decât prin asigurarea acestor vehicule la un preţ accesibil pentru consumatori. De aceea, credem că este imperativ ca prin acest regulament să găsim o cale prin care producătorii de autovehicule să fie stimulaţi să ofere şi soluţii de mobilitate cu emisii scăzute de carbon cu costuri mici”, a declarat Graţiela Gavrilescu.
Agenda reuniunii a inclus şi adoptarea poziţiei comune a UE pentru Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP24) de la Katowice şi, de asemenea, pentru Conferinţa ONU privind diversitatea biologică (COP14 CBD).
În marja Consiliului s-a organizat o reuniune a miniştrilor Mediului din statele membre ale Parteneriatului Estic. Temele abordate în cadrul discuţiilor s-au referit la o mai bună colaborare între statele membre în domenii precum managementul deşeurilor, economia circulară şi protecţia biodiversităţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.