Anul 2024 a fost unul plin de evenimente pentru aviaţia comercială din SUA. La doar cinci zile de la începutul anului, un panou al unei uşi s-a desprins de pe un Boeing 737 Max aproape nou, operat de compania Alaska Airlines, care decolase din Portland, Oregon. Incidentul a readus în atenţie problemele de siguranţă ale producătorului Boeing şi a întârziat livrările de noi aeronave timp de luni întregi, transmite CNBC.
Două săptămâni mai târziu, o instanţă federală a blocat achiziţia planificată a Spirit Airlines de către JetBlue Airways. Spirit, o companie aeriană low-cost deja afectată de dificultăţi financiare, a fost nevoită să declare faliment în noiembrie, cerând protecţie în baza legii Capitolul 11, care oferă protecţie faţă de creditori.
Anul a fost marcat şi de o campanie activă de reformă la una dintre cele mai conservatoare companii aeriene din SUA, de o defecţiune tehnologică majoră care a lăsat sute de mii de pasageri blocaţi în aeroporturi în plin sezon de vacanţă şi de prima fuziune majoră între companii aeriene americane de la administraţia Obama.
Pe fondul acestor evenimente, şeful Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA), Mike Whitaker, a anunţat că va demisiona pe 20 ianuarie, la doar un an de la preluarea mandatului său de cinci ani.
Plecarea sa va coincide cu ziua învestirii preşedintelui ales Donald Trump, lăsând din nou agenţia critică pentru certificarea aeronavelor şi gestionarea spaţiului aerian american fără un lider stabil.
Între timp, directorii companiilor aeriene continuă să facă apeluri pentru creşterea numărului de controlori de trafic aerian şi investiţii în tehnologii avansate pentru a moderniza infrastructura aeriană a ţării.
Între timp, companiile aeriene s-au luptat pentru titlul de cel mai profitabil operator aerian. Principalii concurenţi, Delta, un nume de încredere, şi United, rivalul ambiţios, au generat cea mai mare parte a profiturilor industriei, iar preţurile acţiunilor lor au atins niveluri record. În acelaşi timp, companiile aeriene mai mici s-au concentrat pe scaune mai spaţioase şi au lansat carduri de credit de lux pentru a atrage noi clienţi.
Delta Air Lines, ea mai profitabilă companie aeriană din SUA, a întâmpinat dificultăţi în recuperarea pierderilor după o pană a CrowdStrike din 19 iulie, care a scos din funcţiune sute de computere Microsoft Windows.
Incidentul a costat Delta Air Lines peste 500 de milioane de dolari şi a lăsat mii de pasageri blocaţi, cu un număr de anulări care a depăşit totalul din 2019. Cu toate acestea, preţul acţiunilor companiei a atins un nivel record în această lună.
CEO-ul Ed Bastian a declarat săptămâna trecută că cererea pare solidă pentru începutul anului 2025.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.