Asociaţia Marilor Reţele Comerciale (AMRCR) solicită Ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să publice comunicările primite de la Comisia Europeană privind riscul de sancţionare a României pentru Legea 150/ 2016, care prevede ca 51% din produsele alimentare din magazine să fie româneşti, se arată într-un comunicat transmis de retaileri marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Solicitarea AMRCR vine în contextul în care luni a fost pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern prin care vor fi stabilite normele metodologice pentru legea care prevede ca 51% din produsele alimentare din magazine să provină din lanţul scurt.

“Apreciem că prin faptul că a făcut deja referiri publice la documentul respectiv înseamnă că domnul ministru a ales să renunţe la privilegiul de confidenţialitate a unei astfel de corespondenţe. Credem că opinia publică are dreptul să înţeleagă posibilele consecinţe ale abordării ministrului Irimescu care, deşi a afirmat, în repetate rânduri, că România riscă sancţiuni în legătură cu Legea 150, ministerul pe care încă îl mai conduce a publicat pe site un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare”, se arată în comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Retailerii au menţionat că acţiunea ministrului Agriculturii nu poate beneficia de prezumţia de bună-credinţă, întrucât are loc la cinci luni de la intrarea în vigoare a Legii 150/2016, a doua zi după alegerile generale, când a devenit foarte clar că nu mai are şanse să îşi continue activitatea la minister şi în cadrul Guvernului.

“Referitor la textul normelor metodologice propus spre dezbatere publică se poate constata fie şi numai la o simplă lectură că de fapt acestea adaugă la lege, ceea ce contravine legalităţii. Un exemplu este crearea unui aşa-zis <<Consiliu de monitorizare a lanţului scurt de aprovizionare cu produse alimentare>>, în a cărui componenţă este inclusă arbitrar şi AMRCR, deşi asociaţia nu a fost niciodată consultată în această privinţă şi nici nu şi-a exprimat acordul de a face parte dintr-un astfel de organism”, se mai arată în poziţia retailerilor.

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii declara pentru News.ro că actualul Guvern mai mare mai puţin de două săptămâni pentru a aproba proiectul de Hotărâre de Guvern prin care sunt stabilite normele metodologice pentru legea care prevede ca 51% din produsele alimentare din magazine să fie româneşti.

El a mai spus că deocamdată prevederea de 51% nu se aplică, aceasta va intra în vigoare de la jumătate lunii ianuarie.

În 18 iulie a intrat în vigoare Legea nr. 150/2016, care modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Însă, normele metodologice nu au fost aprobate încă de Guvern.

La sfârşitul lunii noiembrie, ministrul Agriculturii avertiza, într-un interviu acordat News.ro, că România riscă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza prevederii care obligă magazinele ca 51% din produsele de pe rafturi să fie româneşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.