Experţi în politici publice şi sisteme de sănătate, cercetători şi oameni de ştiinţă şi reprezentaţi ai producătorilor de tutun şi-au dat întâlnire la cea de-a 11-a ediţie a Forumului Global al Nicotinei organizat la Varşovia între 13 şi 15 iunie. Specialiştii au ajuns la concluzia că un consum al nicotinei utilizând produse alternative care nu implică arderea tutunului limitând astfel expunerea la substanţe toxice este mai puţin nociv. Astfel, fumătorii adulţi au opţiuni mai puţin nocive pe care le pot încerca. Specialiştii mai spun că produsele folosite de fumători nu sunt lipsite de riscuri, dar pot deveni opţiuni pentru acei fumători care nu pot sau nu doresc să renunţe la fumat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ar fi o uriaşă pierdere publică să ignorăm ştiinţa”, consideră Elaine Round, Group Head of Life Sciences, BAT.

”Ţigările electronice cu nicotină sunt mai puţin riscante decât cele clasice. În acest sens, ştiinţa este foarte importantă, iar misiunea noastră la BAT este să fundamentăm din punct de vedere ştiinţific faptul că produsele noastre sunt mai puţin riscante şi alternative mai bune pentru fumători. Ştiinţa înseamnă că produsele noastre trec prin toate evaluările toxicologice pe care le facem, pentru a fi siguri că produsele noastre sunt potrivite pentru piaţă. Încercăm să dovedim că produsele noastre au un potenţial de risc redus şi că pot genera un impact semnificativ asupra sănătăţii publice, prin reducerea efectelor nocive ale produselor clasice din tutun”, a spus Elaine Round, Group Head of Life Sciences BAT.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Dacă vorbim de reducerea efectelor nocive ale fumatului, există două părţi ale acestei ecuaţii. Prima este nevoia de studii care să ateste faptul că aceste noi categorii de produse sunt cu adevărat cu risc redus. A doua se referă la nevoia ca aceste produse să corespundă aşteptărilor fumătorilor.

O altă provocare este că niciun fumător nu seamănă cu alt fumător.

”Cred că este foarte important să avem gama potrivită de produse pentru a le putea oferi fumătorilor cea mai bună oportunitate de a schimba ţigările tradiţionale. Avem în portofoliu produse de încălzire a tutunului, similare cu fumatul din punct de vedere al experienţei, dar cu toxicitate redusă de până la 95% comparativ cu fumatul. Dacă, de exemplu, un fumător adult caută o experienţă similară cu cea oferită de ţigări, atunci este important să avem un produs care păstrează acest ritual”, a specificat Elaine Round.

Din categoria produselor cu risc redus comparativ cu fumatul fac parte produse pentru vapat, pliculeţele cu nicotină pentru uz oral şi produsele care încălzesc tutunul.

”Am dezvoltat un cadru în 9 paşi pentru a fundamenta potenţialul de reducere a riscurilor produselor noastre. Ne uităm la emisii, deci ceea ce iese din produs, chimia produsului, şi diferite niveluri de toxicitate. Ne uităm la expunere, ceea ce reflectă  modul în care oamenii folosesc produsele, deoarece toată lumea foloseşte produsul în mod diferit, în cantităţi diferite, pe perioade diferite de timp. Încercăm totodată să înţelegem şi riscul pentru sănătatea populaţiei şi modul în care aceste produse pot avea un impact asupra acesteia”, a adăugat Elaine Round, Group Head of Life Sciences BAT.

Întrebată ce s-ar întâmpla dacă ignorăm această ştiinţă, Elaine Round consideră că „aceasta ar fi o uriaşă pierdere publică”.

Deschidere şi dialog pentru politici publice mai eficiente

Cliff Douglas, Preşedinte şi CEO al Global Action to End Smoking, a declarat că le datorăm oamenilor să asculte, să înţeleagă provocările, să înţeleagă cum îşi pot reduce riscurile dacă nu pot sau nu vor să renunţe la fumat.

„Prea mulţi furnizori de asistenţă medicală şi consumatorii pe care îi deservesc cred că singurele opţiuni pentru a renunţa sunt fie să renunţe brusc, fie să folosească un produs medicinal de înlocuire a nicotinei, cum ar fi guma cu nicotină sau plasturele. Dar ştim că există multe persoane care fie nu pot sau nu vor să renunţe la fumat folosind medicamente. Este un imperativ moral ca aceştia să nu fie forţaţi să aleagă între acele opţiuni limitate şi prea adesea ineficiente. A cere oamenilor care fumează „să renunţe sau să moară” este inuman şi este inacceptabil”, a declarat Cliff Douglas, Preşedinte şi CEO al Global Action to End Smoking.

În opinia Dr. Tikki Pangestu, fost director de cercetare şi cooperare in cadrul OMS, este important ca oamenii implicaţi în elaborarea de politici publice să ia în considerare dovezile existente, rezultate bazate pe ştiinţă, alternative precum ţigările electronice, care pot reduce efectele nocive ale fumatului.  

”Politicile de sănătate privind fumatul sunt disponibile gratuit. Există reglementări stricte privind prevenirea accesului tinerilor la ţigări. Dar în ceea ce priveşte efectele nocive ale fumatului, acestea nu sunt cu adevărat acoperite în politici publice. Reducerea efectelor nocive poate avea un impact semnificativ dar, din păcate, din punct de vedere al politicii, nu există progrese foarte bune. Multe ţări încă nu cred în valoarea şi beneficiile reducerii riscurilor şi multe ţări interzic efectiv ţigările electronice”, a spus acesta.

”Aceasta este ceea ce sperăm, o schimbare a politicilor. În Suedia se utilizează un produs numit Snus (n.r. produs tradiţional din tutun pentru uz oral), dar mai există şi alte produse. Fumatul este o dependenţă, iar ideea din spatele produselor alternative este reducerea efectelor nocive pentru cei care nu pot renunţa la fumat”, a adăugat Dr. Tikki Pangestu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.