Clienţii companiilor de asigurări au transmis anul trecut la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) 15.890 de petiţii, cu 20% mai puţine decât în 2014, din care trei sferturi reprezintă reclamaţii privind asigurările RCA şi Carte Verde, crescând nemulţumirile faţă de companiile City Insurance, Carpatica Asig, Asirom şi Generali pe problemele generate de poliţele RCA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reclamaţiile privind asigurările auto RCA şi Carte Verde, care au avut o pondere de aproape 72,6% din totalul petiţiilor unice referitoare la asigurări, au scăzut cu 25% faţă de 2014, iar numărul reclamaţiilor pentru asigurări CASCO s-a redus cu aproape 37%, în timp ce segmentul asigurărilor de incendii şi alte daune la proprietăţi a consemnat o scădere a reclamaţiilor cu 20,5%.

Dintre cei nouă asigurători care activează pe piaţa RCA, patru au înregistrat anul trecut creşteri ale numărului de petiţii la ASF, respectiv City Insurance (+125%), Carpatica Asig, aflată în procedură de rezoluţie din ianuarie (+56,2%), Asirom (+30,9%) şi Generali (+32%).

Pe de altă parte, numărul petiţiilor a scăzut pentru Euroins cu 64,6%, Uniqa cu 62%, Omniasig 13,5%, Allianz-Ţiriac cu 11,7% şi Groupama cu 1,7%. 

Mai mult de jumătate din petiţiile unice primite de autoritate au vizat trei City Insurance (cu o pondere de 20,7%), Euroins (16,3%) şi Astra (14,4%), aceasta din urmă ieşind de pe piaţă după ce la 27 august 2015 a rămas fără autorizaţie de funcţionare.

Dacă Euroins şi Astra concentrau în 2014 aproape 60% dintre petiţiile trimise de asiguraţi, anul trecut ponderea celor două societăţi s-a redus la 30,7%, deşi pe numele Astra au continuat să fie înregistrate 1.334 de petiţii până la ridicarea autorizaţiei, la finele lunii august din 2015.

Aproape 84% din petenţi au reclamat neplata sau plata parţială a despăgubirilor/valorilor de răscumpărare solicitate de asiguraţi, procentaj în scădere cu 11 puncte procentuale.

Alte sesizări au vizat recalcularea valorii despăgubirilor, nerespectarea condiţiilor contractuale sau a normelor RCA. De asemenea, în demersurile de soluţionare a petiţiilor, ASF a constatat deficienţe precum încărcarea eronată în baza de date CEDAM a plăţilor dosarelor de daună RCA, nepreluarea clasei de bonus-malus de la vechiul vehicul pentru un autovehicul nou, practici incorecte privind vânzarea on-line a poliţelor RCA.

Numărul de sesizări cu petent unic  a scăzut cu 27%, la 9.284, în timp ce restul petiţiilor au vizat reclamaţii dublate (2.097), aspecte care nu intră în competenţa ASF (1.491), solicitări de informaţii (874) sau reveniri la petiţii deja analizate (364).

Comparativ cu vârful din 2013, numărul petiţiilor unice a scăzut cu 31%.

Pentru asigurările de viaţă, numărul petiţiilor s-a remdus cu 10,3%.

Petiţiile care au vizat piaţa asigurărilor au reprezentat anul trecut 1,02% din numărul total de daune avizate, faţă de de 1,5% în 2014, respectiv 0,06% din numărul total al contractelor de asigurare în vigoare, faţă de 0,08% în anul anterior.

ASF a găsit ca întemeiate circa 62% dintre petiţiile care au vizat companiile de asigurare şi le-a soluţionat în favoarea petenţilor. Mai mult de două treimi dintre acestea s-au finalizat prin plata despăgubirilor solicitate în dosarele de daună deschise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.