Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în iunie la 3,84%, după ce coborâse uşor în mai la 4,10%, în condiţiile în care combustibilii s-au scumpit cu 4,6% de la începutul anului, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În mai, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,10%, după ce crescuse în aprilie la 4,11% şi în martie la 4,03%.

În iunie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 2,89%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 4,26%.

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (37,39%), fructe proaspete (13,62%), alte legume şi conserve de legume (12,97%) şi citrice (19,84%).

În iunie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 4,6%. 

La începutul lunii iulie, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflaţiei a rămas constantă.

La mijlocul lunii mai, BNR a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a mărit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...