Piaţa spaţiilor industriale şi logistice din România traversează cea mai bună perioadă din istorie, atât din prisma cererii, cât şi a ofertei, asistând în ultimii 5 ani la o dublare a stocului total, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Stocul spaţiilor industriale şi logistice din România a ajuns la finalul primului semestru al acestui an la 3,61 milioane metri pătraţi, peste 85% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti, Timişoara, Ploieşti, Cluj-Napoca şi Piteşti, oraşe având conexiuni solide la reţeaua naţională de autostrăzi.
”Bucureştiul are în prezent un stoc de spaţii logistice şi industriale de aproximativ 1,8 milioane de metri pătraţi, având o pondere de 50% în stocul total, capitala fiind urmată de Timişoara (500.000 mp), Ploieşti (350.000 mp), Cluj-Napoca (280.000 mp) şi Piteşti (235.000 mp)”, se arată în comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În primele şase luni ale anului au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi, livrările din Bucureşti având o pondere de 57% din total (115.000 mp). În ceea ce priveşte a doua parte a anului, sunt aşteptate noi proiecte care însumează aproximativ 300.000 metri pătraţi, dezvoltatorii de spaţii logistice şi industriale menţinând astfel acelaşi ritm puternic de expansiune.
”Primul semestru al anului a fost unul dinamic din punct de vedere al tranzacţiilor de închiriere de spaţii industriale şi logistice, ce au totalizat 235.000 metri pătraţi. Bucureştiul rămâne în continuare cea mai atractivă locaţie, atât din punct de vedere al stocului total cât şi al tranzacţiilor încheiate. De asemenea, observăm că tranzacţii importante s-au încheiat în Slatina, unde Pirelli îşi va extinde suprafaţa de producţie cu 62.000 metri pătraţi şi în Oradea, oraş în care furnizorul de componente auto Sogefi îşi va extinde activitatea. Acest lucru reliefează atât potenţialul unor astfel de oraşe ce nu figurau până acum în topul destinaţiilor căutate de marii dezvoltatori şi chiriaşi din domeniu cât şi al pieţei în general, fiind aşteptat ca acest trend pozitiv să continue în urmatorii ani”, a spus Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Rata de neocupare la nivel naţional este de aproximativ 6%, nivelul chiriilor contractuale poziţionându-se între 3,7 şi 4,1 euro/ mp/ lună, situându-se pe un trend stabil, România fiind astfel una din cele mai competitive pieţe din Europa în ceea ce priveşte costurile de ocupare, potrivit companiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.