Peste 7.000 de apartamente ar urma să fie livrate în 2019 în imediata apropiere a unui proiect de birouri din Bucureşti, iar alte aproximativ 10.000 de unităţi ar putea fi lansate pe piaţă în aceste zone în următoarele 12 – 18 luni, potrivit studiului ”home_office Report 2019” întocmit de către compania de consultanţă imobiliară SVN România.
Cel mai bun raport între numărul de angajaţi care lucrează într-un proiect de birouri modern şi numărul de locuinţe programate spre livrare se întâlneşte în zona Militari – Vest, de 8 la 1, în timp ce în zona Dimitrie Pompeiu – Pipera Sud este cel mai slab raport, de 110 angajaţi la fiecare apartament aflat în construcţie.
”Majorarea constantă a veniturilor a determinat investitorii să construiască în zone aflate tot mai aproape de marile centre de afaceri din Bucureşti. Astfel, ponderea segmentului middle market, reprezentat în principal de locuinţe amplasate lângă un proiect de birouri, s-a triplat în ultimii ani, de la 17% în 2015 la 50,5% în acest an. Există însă premisele pentru atingerea unui echilibru între cerere şi ofertă, în special în zone precum Barbu Văcărescu, Politehnică sau Timpuri Noi, ceea ce se traduce prin necesitatea unor planuri ale investitorilor mult mai temeinic realizate”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN România.
În zona Barbu Văcărescu – Aviaţiei, cel mai important pol de birouri din Bucureşti, ar urma să fie livrate în acest an aproximativ 2.000 de unităţi locative, adică un raport de aproximativ 14 angajaţi la fiecare locuinţă livrată, dezvoltarea altor 4.000 de locuinţe fiind planificată pentru perioada imediat următoare.
Creşterea semnificativă a suprafeţei de birouri livrată în zona Grozăveşti a făcut ca la fiecare 36 de angajaţi care lucrează în zonă să se afle doar o locuinţă programată spre livrare în 2019, în timp ce în zona Expoziţiei, un alt pol de birouri relativ nou pe piaţa bucureşteană, să existe doar 13 angajaţi la o locuinţă nouă programată spre livrare - cea mai mare parte a birourilor anunţate urmând a se livra în viitor.
În plus, zonele Expoziţiei, Grozăveşti şi Dimitrie Pompeiu – care prezintă şi cel mai slab raport, de 110 angajaţi la fiecare locuinţă nouă în construcţie, au un potenţial mai ridicat de dezvoltare pe segmentul rezidenţial, ţinând cont de stocul aproape inexistent de locuinţe finalizate anterior de 1990.
”Deşi ne dorim cu toţii crearea unui stoc de locuinţe destinate exclusiv închirierii, rapoartele disproporţionate existente în acest moment în piaţă sunt sinonime cu o cerere constantă şi absenţa unor disfuncţionalităţi macroeconomice îi va determina pe investitori să dezvolte pentru a vinde. Pe termen scurt şi mediu vom asista la o majorare a numărului de proiecte mixte, cu spaţii de birouri, comerciale şi rezidenţiale în aceeaşi investiţie, precum şi la creionarea unor viitori poli de dezvoltare, precum Bucur Obor sau zona de est a oraşului”, completează Andrei Sârbu.
SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanţă imobiliară active în România, având operaţional şi un birou regional în Cluj – Napoca. SVN Romania operează şi o divizie de brokeraj de credite – SVN Romania | Credit & Financial Solutions.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.