Anul 2018 a fost dominat, în ceea ce priveşte tranzacţiile la nivel global, de megatranzacţii şi ofertele publice iniţiale pentru companiile „unicorn”, iar tendinţa va continua şi în 2019, deşi acest an va începe prudent, potrivit unui raport publicat luni de firma de consultanţă EY România.
Valoarea capitalului atras din tranzacţiile IPO (oferte publice iniţiale) de la nivel global a crescut în 2018, pe fondul creşterii încrederii investitorilor, a lichidităţilor mari, valorilor de piaţă solide şi dobânzilor mici, potrivit raportului.
”De la începutul anului 2018, s-au înregistrat 1.359 de oferte publice iniţiale (IPO), cu o valoare totală de 204,8 miliarde de dolari, marcând o creştere de 6% a veniturilor atrase, în pofida unei scăderi de 21% a volumului”, se arată în comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Totodată, intensificarea tranzacţiilor IPO care au implicat companii „unicorn” (companii cu valoare de piaţă de peste 1 miliard de dolari) şi megatranzacţiile IPO au propulsat valoarea capitalului atras în anul 2018 peste nivelul din 2017. EY se aşteaptă ca această tendinţă să se menţină în 2019 datorită creşterii numărului candidaţilor IPO şi disponibilităţii mai mari a capitalului.
”Din perspectiva volumului de tranzacţii, regiunea Asia-Pacific a înregistrat o scădere, dar şi-a menţinut poziţia dominantă, în timp ce regiunile America de Nord şi de Sud şi EMEIA au înregistrat o cotă mai mare în volumul tranzacţiilor. Sectoarele tehnologic, industrial şi al sănătăţii au fost cele mai prolifice din punctul de vedere al numărului de tranzacţii în 2018, acumulând împreună 652 de IPO-uri (48% din numărul de tranzacţii IPO globale), în valoare totală de 84,2 miliarde de dolari (41% din valoarea capitalului atras la nivel global)”, se arată în comunicat.
În ultimul trimestru 2018 (326 de IPO-uri şi capital atras de 53,7 miliarde de dolari), s-a înregistrat o scădere de 34% a volumului tranzacţiilor şi de 10% a valorii capitalului atras, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, potrivit raportului.
”Volatilitatea pieţelor şi persistenţa incertitudinilor geopolitice au contribuit la un declin puternic al activităţii IPO în toate regiunile în T4 2018 faţă de trimestrul anterior, ceea ce indică un început de an 2019 prudent”, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.