Activitatea de dezvoltare imobiliară s-ar putea dubla în 2019, în România, comparativ cu 2018, dacă toate proiectele programate pentru acest an vor fi finalizate, urmând să fie finalizate peste 900.000 mp de spaţii moderne, arată datele firmei de consultanţă imobiliară JLL, transmise luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit datelor anunţate de dezvoltatori, peste 900.000 mp de spaţii moderne ar urma să fie finalizate în acest an, din care circa jumătate reprezintă proiecte industriale şi de logistică, potrivit JLL.

”Stocul de spaţii industriale şi de logistică din România va urca astfel la 4,2 - 4,25 milioane de mp, o creştere de peste 10% faţă de 2018. La jumătatea anului, stocul a depăşit pragul de 4 milioane mp, din care peste 2 milioane mp, este localizat în Bucureşti”, se arată în raport.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Activitatea de dezvoltare pe acest sector este încurajată de evoluţia cererii din ultimii trei ani, în perioada 2016 – iunie 2019 fiind contractaţi peste 1,7 milioane de mp de spaţii industriale şi de logistică. Spre comparaţie, în perioada 2011 - 2015, au fost închiriaţi în România circa 1,2 milioane mp de spaţii industriale şi logistice, potrivit JLL.

”Pentru tot anul 2019, aproximativ 400.000 mp de spaţii industriale şi logistice se aşteaptă să fie finalizaţi. Având în vedere însă că 180.700 mp au fost deja livraţi în semestrul I şi aproape 230.000 mp sunt în construcţie, cel mai probabil livrările vor fi mai mari de 400.000 mp pătraţi estimaţi iniţial. Pe fondul cererii puternice şi a ponderii foarte mici a proiectelor speculative, rata de neocupare s-a menţinut la 6%”, se arată în comunicat.

În Bucureşti, pe piaţa de birouri, 2019 va fi un an record în ceea ce priveşte livrările noi, volumul anunţat fiind de 333.500 mp, mai mult decât dublul proiectelor finalizate în 2018.

”Deşi au existat livrări noi atât în trimestrul II, cât şi în primul trimestru, rata de neocupare a scăzut uşor de la 8%, la 7,5%, având în vedere că imobilele finalizate erau ocupate în proporţie de 80-90% sau chiar 100% în unele cazuri, precum Renault Bucharest Connected şi The Mark”, se arată în comunicat.

Prin urmare, noile clădiri nu au contribuit într-o măsură prea mare la volumul spaţiilor vacante. Pe de altă parte, cererea a fost puternică în prima jumătate, fără relocări majore, cu excepţia Renault, care s-a mutat din Pipera Nord în partea de vest a oraşului în Renault Bucharest Connected, potrivit JLL.

”Stocul de birouri din Bucureşti era estimat la peste 2,84 milioane mp la finele lunii iunie, iar până la sfărşitul anului se va apropia de pragul de 3 milioane de metri pătraţi. Pentru finele anului nu ne aşteptăm la moficări majore ale ratei de neocupare chiar dacă proiectele care urmează să fie finalizate în a doua parte a anului au în medie 40% din spaţii pre-închiriate, cu diferenţe semnificative de la caz la caz”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.