Raiffeisen Bank International a anunţat vineri că îşi vinde filiala din Belarus în pierdere, unui investitor din Emiratele Arabe Unite, în condiţiile în care se confruntă cu presiuni crescânde pentru a-şi vinde şi filiala din Rusia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

RBI a promis că îşi va retrage afacerile din Rusia, care a oferit o linie de salvare pentru plăţi sute de companii de acolo, după presiunile autorităţilor internaţionale de reglementare asupra celei mai mari bănci occidentale care a mai rămas în ţară.

Dar, la mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, puţine s-au schimbat. Mişcarea RBI în Belarus indică dorinţa de a rupe legăturile cu ţările din sfera de influenţă a Moscovei.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

RBI a spus că tranzacţia va genera o pierdere de aproximativ 300 de milioane de euro. Asta indică faptul că a vândut banca locală pentru aproximativ această sumă - jumătate din capitalul său de 600 de milioane de euro.

Banca din Belarus avea depozite de circa 2 miliarde de euro şi peste 1600 de angajaţi.

Un purtător de cuvânt al RBI a declarat că beneficiarul final al cumpărătorului, Soven 1 Holding, este Suhail Al Otaiba, cu sediul în Emiratele Arabe Unite.

Vânzarea este programată să se încheie până la sfârşitul acestui an.

RBI a fost un colac financiar critic pentru milioane de clienţi ruşi care doresc să trimită euro sau dolari în străinătate, deşi recent a redus astfel de servicii.

Autorităţile de reglementare occidentale vor să demonteze această punte dintre Moscova şi Occident, iar Banca Centrală Europeană cere ca Raiffeisen să-şi reducă afacerile din Rusia.

 Cu exploataţii industriale extinse, peste 18 milioane de clienţi de la Viena la Moscova şi 44.000 de angajaţi, RBI este un pivot financiar pentru Austria şi o mare parte din Europa de Est.

Rusia a devenit un generator de bani şi mai mare pentru bancă de la începutul războiului din Ucraina, în 2022, reprezentând aproximativ jumătate din profiturile grupului în primele trei luni ale acestui an, deoarece taxele pentru plăţile în străinătate au crescut.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.