SpaceX a finalizat un zbor de testare al rachetei sale Starship pentru prima dată, joi, în timp ce dezvoltarea vehiculului mamut al companiei a depăşit noi etape, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prima noastră navă care a revenit după o lansare în spaţiu... a fost incredibil”, a spus managerul de comunicaţii al SpaceX, Dan Huot, în transmisiunea companiei.

Compania lui Elon Musk a lansat Starship la aproximativ 8:50 a.m. ET, de la unitatea sa Starbase de lângă Boca Chica, Texas.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

La câteva minute după lansare, amplificatorul rachetei a căzut cu succes în Golful Mexic, o nouă piatră de hotar pentru dezvoltarea sa.

A fost pentru prima dată când SpaceX a readus amplificatorul într-o singură bucată - o întoarcere controlată a amplificatorului este cheia obiectivului pe termen lung al companiei de a putea lansa şi ateriza Starship în mod regulat, o practică care a devenit o rutină pentru rachetele sale Falcon 9.

La aproximativ o oră după lansare, Starship a supravieţuit în mod vizibil la reintrarea prin atmosfera Pământului, iar compania a confirmat că racheta a amerizat în Oceanul Indian, pentru a finaliza misiunea.

Nava stelară a părutsă reziste la daune externe în timpul căldurii intense de reintrare în atmosfera Pământului, cu resturi vizibile la transmisie.

”Splashdown confirmat!” a postat SpaceX pe reţelele de socializare, după zbor.

La bordul celui de-al patrulea zbor spaţial nu s-au aflat oameni.

Conducerea companiei a subliniat anterior că SpaceX se aşteaptă să zboare cu sute de misiuni Starship, înainte ca racheta să fie lansată cu echipaj.

Sistemul Starship este conceput pentru a fi complet reutilizabil şi îşi propune să devină o nouă metodă de a transporta mărfurile şi oamenii dincolo de Pământ.

Racheta este, de asemenea, esenţială pentru planul NASA de a returna astronauţii pe Lună.

SpaceX a câştigat un contract de mai multe miliarde de dolari de la agenţie pentru a folosi Starship ca modul lunar cu echipaj, ca parte a programului lunar Artemis al NASA.

La scurt timp după zbor, administratorul NASA Bill Nelson a felicitat SpaceX pentru progresul său.

”Suntem încă un pas mai aproape de întoarcerea umanităţii pe Lună prin Artemis – apoi privim spre Marte”, a scris Nelson într-o postare pe reţelele sociale.

SpaceX a zburat complet sistemul de rachete Starship la trei teste de zbor spaţial anterior, cu lansări în aprilie 2023, noiembrie şi martie. Fiecare dintre zborurile de testare a atins mai multe repere decât ultimul, dar în fiecare rezultat înainte de cel de joi racheta a fost distrusă înainte de sfârşitul zborului.

În timpul celui de-al treilea zbor de testare al companiei, SpaceX a testat noi capabilităţi, inclusiv deschiderea şi închiderea uşii pentru încărcături în spaţiu - care ar fi modul în care racheta va desfăşura sarcini utile, cum ar fi sateliţii în misiuni viitoare - şi transferul de combustibil în timpul zborului, într-o demonstraţie NASA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.