Circa 3.000 de persoane s-au strâns, joi dimineaţă, la mitingul organizat de patru patronate ale transportatorilor rutieri în Piaţa Victoriei, la care s-au asociat şi taximetrişti, în piaţă fiind aduse aproximativ 70 de camioane. Participanţii la miting scandează împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a preşedintelui instituţiei, Mişu Negriţoiu, considerat răspunzător de scumpirea acelerată a poliţelor RCA.
UPDATE 15:25 - Autorizaţia pentru protestul transportatorilor a expirat; manifestanţii au două ore să elibereze piaţa, dar spun că nu pleacă
Autorizaţia pentru protestul transportatorilor a expirat la ora 15.00, dar aceştia refuză să părăsească Piaţa Victoriei până nu primesc un răspuns oficial de la ASF, deşi poliţiştii le-au spus că au la dispoziţie două ore să elibereze zona.
Transportatorii au avut autorizaţie pentru a protesta între orele 9.00 şi 15.00 în Piaţa Guvernului.
La ora 15.00, poliţiştii le-au spus manifestanţilor că în două ore trebuie să elibereze piaţa, însă aceştia spun că nu pleacă.
Ei aşteaptă un răspuns de la ASF, unde se află la discuţii o delegaţie a transportatorilor.
UPDATE 14:45 - Transportatorii ameninţă că nu vor încheia protestul la ora 15.00
Transportatorii care manifestează în faţa Guvernului ameninţă că nu vor încheia protestul la ora 15.00, dacă nu vor primi un răspuns pozitiv la cererile lor. La această oră, o delegaţie a transportatorilor se află la ASF.
"Părerile sunt împărţite, fie să lase maşinile aici, fie în condiţiile în care vine un mesaj pozitiv să încheiem protestul cum se cuvine, fie să nu plece nici oamenii, nici maşinile. Urmează să ne evaluăm poziţia şi situaţia în jurul orei 15.00", a declarat peşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, pentru News.ro.
El a spus că o delegaţie a transportatorilor este la ASF, pentru o discuţie.
UPDATE 12:44 - Protestatarii au adus în Piaţa Victoriei un sicriu pe care scrie ”Transport”
Transportatorii continuă protestul, joi, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de tarifele RCA, în faţa sediului Guvernului aflându-se autocare, tiruri, taxiuri care claxonează şi îngreunează circulaţia în centrul Capitalei. Protestatarii au bannere prin care transmit că vor siguranţă rutieră şi cu mesajul ”Negriţoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat şi el trebuie arestat”, ei cerând premierului Dacian Cioloş alcătuirea unui grup de lucru format din specialişti pentru stabilirea tarifelor RCA.
Piaţa Victoriei răsună de claxoane prin care cei aproximativ 3.000 de protestatari îşi exprimă nemulţumirea faţă de tarifele RCA, iar şoferii care trec prin faţa sediului Guvernului claxonează şi ei în semn de solidaritate cu transportatorii.
În jurul orei 12.00, transportatorii au adus în Piaţa Victoriei un sicriu pe care era scris ”Transport”.
Ei au vrut să mărşăluiască spre Arcul de Triumf cu sicriul, însă au fost blocaţi de jandarmi, aceştia nepermiţându-le să iasă din perimetrul pentru care au autorizaţie de protest.
Peste 100 de taximetrişti sunt prezenţi, cu maşinile, în zona protestului.
Protestul, care are loc în Piaţa Victoriei, a început la ora 9.00 şi este programat să se termine la ora 15.00.
Circulaţia este restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei, permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu.
De asemenea, circulaţia este resistematizată, prin asigurarea traficului pe două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.
Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzeşti şi Bulevardul Lascăr Catargiu. Restricţiile de circulaţie se vor aplica pâna la ora 17.00.
Protestul este organizat de patru patronate - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002).
"Ordonanţa de Urgenţă nu este suficientă, aşteptăm tarifele. O să mai falimenteze nişte firme până când ASF anunţă tarifele", a declarat joi preşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, pentru News.ro.
Potrivit OUG aprobată de Guvern şi publicată miercuri seară, "în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA".
"Transportatorii rutieri consideră inadmisibil ca Guvernul să dispună ca ASF să stabilească tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupã ce criza RCA a fost provocatã chiar de ASF. (...) Potrivit art. 34 din OUG publicată în 14.09.2016, tariful maxim se stabileşte de ASF fãrã nicio ghidare sau restricţie prin Ordonanţa de urgenţă", consideră UNTRR, într-un comunicat transmis joi dimineaţă.
Patronatele transportatorilor care participă la protest susţin că tariful de 4.907 lei reprezintă dauna medie, de 18.500 lei, la care se adaugă frecvenţa daunei de 15,6%.
"Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se adună cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele şi cheltuielile asigurătorilor sunt acoperite", menţionează transportatorii.
Transportatorii cer şi demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, considerat responsabil de creşterea semnificativă a tarifelor RCA în ultimul an.
În acţiunile anterioare erau implicate alte două patronate - Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), care nu mai doresc să continue protestul.
COTAR consideră benefică adoptarea de către Guvern a măsurii de îngheţare a preţului poliţelor RCA, după calculele tarifelor de referinţă pe diferite clase de autovehicule, în funcţie de riscuri omogene, ce vor fi transmise de către ASF, în perioada următoare.
"Mitingul este ultima formă de protest ,dar noi am obţinut tot ce ne-am propus prin dialog. (...) Guvernul României a dat curs la toate cererile transportatorilor", a menţionat COTAR, într-un comunicat transmis joi dimineaţă.
COTAR sugerează că protestul a fost deturnat în alte scopuri decât cele care ţin strict de solicitările privind tarifele RCA, fără a da detalii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.