Compania naţională de transport aerian Tarom estimează că va înregistra în acest an pierderi în valoare de 206,79 milioane lei, potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat pus în dezbatare de acţionarul majoritar, Ministerul Transporturilor.
Aceste noi prognoze arată pierderi de cinci ori mai mari faţă de bugetul iniţial aprobat în luna septembrie în Guvern, care indica un rezultat negativ de 41,2 milioane lei, pentru acest an.
Anul trecut, Tarom a raportat pierderi de 46,97 milioane lei (11,1 milioane euro), pe fondul scăderii veniturilor şi al valorii activelor imobilizate.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Bugetul companiei arată că 2017 ar urma să fie al zecelea an de pierderi pentru Tarom, având în vedere că societatea nu a mai înregistrat profit din 2007.
Pierderile companiei s-au adâncit de la un an la altul, iar specialiştii spun că societatea va ajunge într-un impas financiar, mai ales din cauză că trebuie să plătească lunar ratele pentru cele două aeronave Boeing achiziţionate în leasing în acest an.
De asemenea, compania estimează pentru acest an venituri totale de 1,14 miliarde lei, potrivit bugetului rectificat, faţă de 1,24 miliarde lei, cât arăta bugetul aprobat în septembrie.
De altfel, la nivelul anului trecut, Tarom a realizat venituri totale de 1,24 miliarde lei.
Compania şi-a bugetat cheltuieli totale de 1,35 miliarde lei în acest an.
Cheltuielile de natură salarială sunt menţinute la nivelul aprobat în septembrie, de 142 milioane lei.
Tarom şi-a programat totodată cheltuieli cu investiţiile de 262,19 milioane lei (circa 57 milioane euro) în acest an.
Compania preconizează că va ajunge la 1.900 de angajaţi la finalul acestui an.
”Numărul de personal prognozat la finele anului este diminuat cu 164 salariaţi faţă de nivelul aprobat în anul 2017”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Câştigul mediu lunar al angajaţilor din Tarom este de 6.363 lei (1.380 euro), potrivit proiectului de buget rectificat.
Compania estimează că va avea creanţe restante de 2,99 milioane lei la sfârşitul acestui an.
Compania de stat Tarom este al treilea transportator aerian de pasageri din România, după companiile low-cost Wizz Air şi Blue Air.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...