Ministerul Energiei anunţă că a pus consultare publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE). Viitoarea instituţie va asigura monitorizarea constantă a infrastructurii energetice, va coordona răspunsul la incidente cibernetice şi va colabora cu instituţiile naţionale şi internaţionale pentru a combate ameninţările care, potrivit autorităţilor, sunt în creştere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Energiei, viitorul Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie „aduce o soluţie necesară şi urgentă pentru protejarea infrastructurii critice din domeniul energetic naţional”.  

”Proiectul de OUG urmăreşte crearea unei structuri dedicate gestionării şi prevenirii incidentelor cibernetice din sectorul energetic, contribuind la protejarea reţelelor şi sistemelor informatice ale companiilor din acest domeniu strategic. CRISCE va asigura monitorizarea constantă a infrastructurii energetice, va coordona răspunsul la incidente cibernetice şi va colabora cu instituţiile naţionale şi internaţionale pentru a combate ameninţările în creştere. CRISCE va funcţiona ca structură fără personalitate juridică în subordinea directă a Ministrului Energiei şi va asigura securitatea cibernetică pentru întreg sectorul energetic din România, acesta fiind şi autoritate desemnată pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de  Regulamentul Delegat (UE) 2024/1366 privind securitatea fluxurilor transfrontaliere de energie electrică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Din viitorul  Centru vor face parte 34 de specialişti de top în domeniul securităţii cibernetice, recrutaţi în urma unei proceduri de selecţie riguroase, şi fi remuneraţi la nivelul pieţei private din sectorul cibernetic iar activitatea lor va fi evaluată la fiecare 12 luni.

Beneficiile majore ale înfiinţării CRISCE pentru România sunt protejarea infrastructurilor critice energetice împotriva atacurilor cibernetice complexe, precum ransomware, atacuri asupra sistemelor SCADA sau tentative de phishing avansat; crearea unui centru operaţional sectorial dedicat securităţii cibernetice, care va permite intervenţii rapide şi eficiente în faţa atacurilor; coordonarea unitară şi integrată a securităţii cibernetice în domeniul energiei, cu monitorizare continuă şi mecanisme proactive de prevenire a incidentelor; creşterea rezilienţei şi capacităţii de răspuns a companiilor energetice din România, într-un moment în care ameninţările cibernetice sunt în creştere, inclusiv în contextul geopolitic actual.

”Infrastructura energetică este coloana vertebrală a economiei noastre şi a securităţii naţionale. Atacurile cibernetice asupra acestui sector nu sunt o ameninţare ipotetică – sunt o realitate cotidiană cu prejudicii colosale. O vedem în Ucraina în fiecare zi, trebuie să ne pregătim din timp pentru noul război hibrid. CRISCE va reprezenta o piatră de neclintit în eforturile noastre de a proteja nu doar sectorul energetic, ci şi bunăstarea economică şi siguranţa cetăţenilor. Într-o lume în care tehnologia evoluează rapid, România trebuie să fie pregătită să facă faţă provocărilor cibernetice şi să fie un lider în securitatea energetică la nivel regional şi european”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicatul Ministerului de resort.

Proiectul de act normativ privind înfiinţarea CRISCE implementează prevederile noului Regulament Delegat  al Uniunii Europene 2024/1366 privind securitatea fluxurilor transfrontaliere de energie electrică. Cheltuielile pentru implementarea şi funcţionarea Centrului vor fi acoperite integral din  veniturile din Fondul pentru Modernizare, fără a afecta bugetul de stat. Viitoarea structură va apăra toate infrastructurile cibernetice ale beneficiarilor proiectelor finanţate prin Fondul pentru Modernizare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.