Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a participat, marţi, la Oradea, la conferinţa de lansare a Programului Interreg VI-A România-Ungaria, care are o alocare totală de peste 175 de milioane de euro. În cadrul acestuia vor fi finanţare proiecte din domenii care vizează valorificarea potenţialului din surse regenerabile, managementul situaţiilor de urgenţă, protecţia şi conservarea naturii, a biodiversităţii şi a infrastructurii verzi, sănătate, cultură şi turism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, au fost prezentate noile oportunităţi de finanţare oferite potenţialilor solicitanţi din cele 8 judeţe aflate la graniţa dintre România şi Ungaria, respectiv 4 judeţe din România (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş) şi 4 judeţe din partea maghiară (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád-Csanád), care compun aria programului.

Programul are o alocare totală de 175.940.025 de euro, din care 80% (respectiv 140.752.020 de euro) este contribuţia asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar diferenţa de 35.188.005 de euro reprezintă contribuţia naţională de la bugetele de stat ale celor două state membre şi, respectiv, de la beneficiarii de proiecte.

Programul Interreg VI-A România-Ungaria va finanţa proiecte din domenii care vizează valorificarea potenţialului din surse regenerabile, managementul situaţiilor de urgenţă, protecţia şi conservarea naturii, a biodiversităţii şi a infrastructurii verzi, sănătate, cultură şi turism, cooperare instituţională, a precizat ministrul Cseke Attila.

Ghidul pentru apeluri deschise aflându-se în consultare publică din 7 aprilie, cadrul procedural necesar lansării apelurilor de proiecte în luna iunie este deja clarificat. Astfel, prin proiectele finanţate, se urmăreşte crearea unei regiuni transfrontaliere ecologice, mai rezistente şi mai coerente între România şi Ungaria, cu o înţelegere îmbunătăţită a oportunităţilor de cooperare, cu o încredere sporită şi cu bariere reduse în calea cooperării, astfel încât să se realizeze un cadru de cooperare mai durabil, în acord cu obiectivele comune ale Agendei 2030. Ministerul Dezvoltării este Autoritate de Management pentru Program, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria este Autoritate Naţională, iar Secretariatul Comun funcţionează în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO).

În 17 mai, ministrul Cseke Attila va participa, alături de Veronica Sireţeanu, ministrul Finanţelor din Republica Moldova, la conferinţa de lansare a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova, care se va desfăşura la Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.