Profitul Patria Bank a crescut cu 27% în primul semestru, la 6,05 milioane lei, în timp ce venitul net bancar a urcat cu 12%, la 86,1 milioane lei.
”Rezultatele financiare la 30 iunie 2021 aferente primului semestru prezintă un profit net de 6,05 milioane lei, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, survenit din evoluţia favorabilă atât a veniturilor operaţionale, cât şi din contracţia costurilor operaţionale ce au condus la un rezultat operaţional cu 85% mai mare, (+10,73 milioane lei) în semestul 1 2021 faţă de semestrul 1 2020”, arată raportul băncii.
Venitul net bancar înregistrează o evoluţie pozitivă de 12% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2020 (+9,4 milioane lei), trend care nu a fost favorizat de evoluţia indexului de dobândă ROBOR şi nici de a volumului redus de tranzacţionare a clientelei în primul trimestru datorită efectelor negative ale pandemiei Covid-19, a impactului negativ din marcările la piaţă a activelor financiare evaluate la valoare justă prin contul de Profit sau Pierdere.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Veniturile nete din dobânzi prezintă o creştere limitată de doar 1% încorporând impactul negativ de 7 milioane lei din scăderea indexului de dobândă ROBOR, creşterea veniturilor din dobânzi din zona comercială fiind susţinută de evoluţia pozitivă a soldului portofoliului de credite +267 milioane lei creştere în ultimile 12 luni.
Portofoliul de credite deţinut de Patria Bank este preponderant acordat în lei cu dobândă variabilă, astfel acesta fiind direct afectat de contracţia ROBOR cu impact negativ în veniturile din dobânzi, în primele şase luni, fiind de aproximativ 7 milioane lei. Veniturile suplimentare din dobânzi aferente creşterii portofoliului de credite a reuşit să compenseze în totalitate impactul negativ din scăderea ROBOR, mai arată raportul.
Cheltuielile operaţionale au înregistrat o contracţie de 2%, cu 1,4 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.
De asemenea, creditele nou acordate în valoare de peste 492,5 milioane lei în cursul anului 2021 au condus la o creştere a portofoliului de credite performante cu 10%, respectiv 174 milioane lei comparativ cu decembrie 2020.
Banca a accelerat strategia de creştere a segmentului de retail (persoane fizice), preponderent în mediul urban, atât prin optimizarea creditului de consum, cât mai ales prin creşterea pe zona de credite ipotecare.
În semestrul 1 2021 faţă de semestrul 1 2020, banca a înregistrat o creştere cu aproximativ 69% a creditelor acordate persoanelor fizice.
Per total, în cursul primului semestru din anul 2021, activitatea de creditare a generat credite noi de aproximativ 492,5 milioane lei, cu o dinamică superioară în zona de persoane juridice. La nivel de creştere a soldului de credite, aceasta a fost semnificativ mai mare decât media sistemului bancar pentru persoanele fizice de 19,27% faţă de 7,85% rata de creştere a sistemului bancar,
În ceea ce priveşte segmentul IMM şi Small Corporate, în primul semestru al anului 2021 au fost acordate finanţări în valoare de peste 192 milioane lei, în creşstere cu aproximativ 56% faţă de perioada similară a anului trecut. Un pilon important al acestei creşteri a fost reprezentat de relansarea programului IMM Invest, aproximativ 37% din creditele noi acordate în semestrul I al anului fiind finanţări prin acest program guvernamental de sprijinire a intreprinderilor mici şi mijlocii.
”Portofoliul AGRO în Patria Bank este în continuare preponderent în zona de cultură vegetală (aproximativ 80%), atât datorită expertizei superioare pe care banca o are în acest domeniu, cât şi datorită controlului superior al riscurilor. Legumicultura mare în Romania este semnificativ acoperită, însă majoritatea producătorilor legumicultori au o dimensiune redusă şi, de aceea, sunt deserviţi în zona de Micro-finanţare. Deşi în 2020 o parte a portofoliului de clienţi a fost afectat de secetă, cantitatea precipitaţiilor din primul trimestru al anului 2021 a asigurat un randament bun al culturilor în semestrul curent”, se mai arată în raport.
Banca este parte activă a programelor IMM Invest, IMM Factor si Agro IMM Invest.
Totalul activelor a fost în valoare de 3,48 miliarde lei, în uşoara creştere (+1%) faţă de sfârşitul anului 2020 datorită modificării structurii bilanţiere a băncii: creşterea creditelor nete de 162 milioane lei, +9% şi reducerea activelor lichide cu 113 milioane lei, excedentul de lichiditate fiind plasat în credite (active cu cea mai bună rentabilitate).
Portofoliul de credite (valoare netă) înregistreaza o creştere cu 15%, +250 milioane lei faţă de iunie 2020 şi o creştere de 9%, +162 milioane lei, faţă de 31 decembrie 2020; în structură, portofoliul performant înregistrează o creştere cu 174 milioane lei (+10%) faţă de decembrie 2020, în timp ce portofoliul de credite neperformante a înregistrat o creştere marginală cu doar 5 milioane lei (+2%).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.