EDP Renewables (EDPR), al patrulea mare producător de energie eoliană şi solară la nivel global, a încheiat anul 2022 cu o creştere de 2% a profitului său net, până la 671 de milioane de euro. De asemenea, EDPR a investit peste cinci miliarde de euro în 2022 pentru a accelera tranziţia energetică, aproape dublând investiţiile brute de la un an la altul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Veniturile au crescut la 2,4 miliarde de euro (+35% YoY), cu 99,5% din sumă aliniată la taxonomia UE, sistemul european de clasificare a activităţilor durabile.

”EDP Renewables (EDPR), al patrulea mare producător de energie eoliană şi solară la nivel global, a încheiat anul 2022 cu o creştere de 2% a profitului său net, până la 671 de milioane de euro. EDPR a înregistrat o creştere cu 10% a producţiei de energie regenerabilă, iar alături de o strategie de rotaţie activelor au susţinut aceste rezultate financiare, în ciuda costurilor operaţionale mai mari, comparativ cu 2021 şi având o presiune mai mare asupra costului datoriei, dar şi cheltuieli mai mari cu furnizorii şi serviciile. Vânzarea a cinci portofolii regenerabile - în Spania, Polonia, Italia, Brazilia şi SUA - a generat câştiguri de 424 de milioane de euro”, anunţă grupul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

EBITDA al EDPR a crescut cu 23%, până la 2,157 miliarde de euro (+40% excluzând rotaţiile de active), cu contribuţii importante de pe piaţa europeană (+51% YoY), Brazilia (+31% YoY) şi America de Nord (14% YoY).

În 2022, EDPR şi-a extins decisiv amprenta globală prin integrarea Sunseap şi a activelor sale de pe opt pieţe din Asia-Pacific. De asemenea, EDPR şi-a sporit prezenţa în Europa prin achiziţionarea companiei de energie solară Kronos şi a continuat să dezvolte proiecte cheie în multiplele sale zone geografice.

Compania aproape şi-a dublat investiţiile brute, ajungând la 5,1 miliarde de euro, cu o capacitate suplimentară de 2,1 GW de energie regenerabilă până în 2022 şi 4,0 GW aflaţi în construcţie, mai mult decât dublu faţă de nivelurile de la sfârşitul anului precedent.  

Datoria EDP Renewables a crescut la 4,9 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2022, ca urmare a creşterii investiţiilor în proiecte regenerabile care vor contribui la accelerarea tranziţiei energetice în cele patru regiuni în care compania este prezentă - America de Nord, America de Sud, Asia-Pacific şi Europa. Cu toate acestea, în comparaţie cu poziţia înregistrată în septembrie 2022, datoria s-a redus cu 0,6 miliarde de euro.

Pentru plata dividendelor din 2022, EDPR va propune acţionarilor săi un program flexibil – Scrip Dividend – care va creşte rata de plată a EDPR şi va oferi acţionarilor o remuneraţie mai atractivă şi mai competitivă. Această propunere va fi discutată şi aprobată în următoarea Adunare Generală a Acţionarilor.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezenţă în 28 de pieţe din Europa, America de Nord, America de Sud şi Asia. Are sediul central în Madrid, Spania şi cu birouri regionale în Houston,  São Paulo şi Singapore. Portofoliul include eoliene onshore, câmpuri fotovoltaice, eoliene offshore (prin cei 50/50 JV – OW) şi tehnologii complementare ce folosesc energie regenerabilă, ca baterii de stocare a energiei şi hidrogen verde.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.