DN Agrar Group, fermă zootehnică integrată, a înregistrat în primul trimestru al anului venituri din producţia vândută de 40 de milioane, o scădere de 9%, iar rezultatul net obţinut a fost de 8 milioane de lei, o scădere de aproximativ 5% faţă de primul trimestru al anului 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”DN Agrar Group, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, lider în producţia de lapte de vacă, a încheiat primul trimestru din 2024 cu afaceri de 40 milioane de lei şi un profit net de 8 milioane de lei, în contextul în care preţul laptelui a scăzut cu 25% faţă de primul trimestru al anului 2023”, anunţă compania.

 Investiţiile strategice efectuate anterior, inclusiv în automatizarea proceselor în cadrul fermelor, au susţinut creşterea producţiei de lapte cu 18% în primul trimestru şi optimizarea costurilor de producţie, cu impact direct în rezultatele financiare obţinute de companie.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Am avut realizări notabile în primul trimestru al anului, atât din perspectivă operaţională, financiară, cât şi strategică. Principalele realizări sunt aprobarea finanţării fermei Straja, care va susţine dublarea afacerii în următorii patru ani, intrarea acţiunii DN Agrar în indicii MSCI, precum şi continuarea ritmului de creştere în ceea ce priveşte laptele livrat, cu peste 5 milioane de litri lunar. Investiţiile strategice realizate în ultimii ani în automatizarea proceselor au fost esenţiale în menţinerea avantajului nostru competitiv şi în asigurarea unei productivităţi sustenabile. Ferma Straja va deveni parţial operaţională din T3 2024 şi va susţine dezvoltarea grupului DN Agrar. Pregătim activitatea noii ferme prin creşterea tineretului bovin în cadrul DN Agrar Prodlact”, a declarat Jan Gijsbertus de Boer, preşedinte al Consiliului de Administraţie, CEO DN Agrar Group.

În primul trimestru al acestui an, veniturile din exploatare s-au menţinut constante la 60 milioane de lei.

Veniturile din producţia vândută au fost de 40 de milioane, o scădere de 9%. Cheltuielile de exploatare au avut o uşoară creştere de 3% în primul trimestru din anul 2024 comparativ cu anul 2023, ajungând la 48 milioane de lei, în contextul reevaluării unor terenuri agricole.

Rezultatul net obţinut a fost de 8 milioane de lei, o scădere de aproximativ 5% faţă de primul trimestru al anului 2023.

Activele totale au ajuns la 316 milioane de lei la 31 martie 2024, în creştere cu 3% faţă de finalul anului 2023.

Nivelul datoriilor totale a rămas similar cu finalul anului 2023, astfel la 31 martie 2024 soldul datoriilor pe termen lung este de 96 milioane de lei şi cel al datoriilor pe termen scurt este de 77 milioane de lei.

La finele lunii martie 2024, şeptelul de animale deţinut de către DN Agrar, format din vaci de lapte şi tineret bovin, a depăşit 14.500 de capete, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.

Principalul proiect de investiţii al DN Agrar pentru perioada 2024-2027 este noua fermă Straja, situată în apropierea oraşului Alba Iulia, unde a fost demarată construcţia pentru o capacitate viitoare de 5.000 de animale. Finanţarea proiectului a fost aprobată în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din luna martie 2024. Astfel, grupul va accesa o facilitate de credit în valoare de 9,2 milioane de euro de la Exim Banca Românească pentru construcţia fermei, pentru cumpărarea de echipamente şi animale. De asemenea, contribuţia companiei pentru acest proiect va fi de 20,78% şi se va realiza din resurse proprii.

Grupul DN Agrar include 12 societăţi, dintre care 4 ferme a căror activitate principală o reprezintă creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold), precum şi producţie agricolă vegetală.

În domeniul cerealelor, firmele din grupul DN Agrar cultivă în acest moment peste 7.000 de hectare, localizate pe raza judeţelor Alba, Sibiu şi Hunedoara, şi obiectivul este să ajungă la o suprafaţă lucrată de 10.000 de hectare prin achiziţia altor ferme cu producţie agricolă vegetală şi/sau zootehnică. Producţiile obţinute din culturile înfiinţate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.

DN Agrar Group este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală. Grupul activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara. Compania a fost înfiinţată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO din februarie 2022. Începând cu data de 19 septembrie 2022, acţiunile DN Agrar sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT. Din 1 martie 2024, acţiunile DN au fost incluse şi în indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), la categoria Small Cap.

Principalele domenii de activitate ale companiei sunt zootehnie, producţie agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă pentru afaceri şi management.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.