Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a realizat în primul trimestru al acestui an un profit net de 4,08 milioane lei, mai mare cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce veniturile din vânzări au urcat cu 13%, la 73,63 milioane lei, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comparativ, în primul trimestru din 2019 compania a avut un profit net de 3,26 milioane lei şi venituri din vânzări de 65,06 milioane lei.

"Profitul net este în valoare de 4,08 milioane lei, cu 25% mai mare decât valoarea înregistrată în trimestrul I 2019 (3,27 milioane lei) şi se datorează facilităţii fiscale de scutire de impozit pentru profitul investit în echipamente tehnologice. Veniturile din vânzări, înregistrate la nivelul societăţii la data de 31 martie 2020 sunt în valoare de 73,63 milioane lei, cu 13% mai mari decât valoarea inregistrată la finalul trimestrului I al anului anterior. Aceasta creştere a fost determinată de avansul cu 48,7% a veniturilor din vânzări pe piaţa din România", se arată în raport.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În primul trimestru al anului 2020 au fost realizate obiective de investiţii în valoare de 17,68 milioane lei, din totalul sumei de 78,91 milioane lei, aprobată pentru întregul an 2020, prin programul de investiţii. În primele trei luni ale anului, au fost investiţi în cercetare–dezvoltare 1,42 milioane lei (din totalul de 11,53 milioane lei, planificat pentru 2020, pentru acest segment).

Cheltuielile cu personalul au fost în sumă de 23,23 milioane lei şi sunt cu 2% mai mici comparativ cu valoarea înregistrată in trimestrul I anul 2019 (23,72 milioane lei).

"Pentru anul 2020 a fost identificata necesitatea atragerii unui număr de 164 de noi angajaţi dintre care 60 pentru înlocuirea celor pensionaţi şi 104 pentru dezvoltarea activităţilor generate din reorganizarea actualelor structuri. Planul de angajări este urmărit trimestrial pentru încadrarea în bugetul aferent şi asigurarea continuităţii şi eficienţei în activitate. În cursul primului trimestru, au fost angajaţi 27 salariaţi (12 cu studii superioare) din care şapte pentru dezvoltarea echipelor şi 20 pentru înlocuirea salariaţilor plecaţi", se precizează în raport.

Datoriile curente sunt în valoare de 205,65 milioane lei, cu 2,7% mai mici comparativ cu valoarea înregistrată la începutul anului 2020, determinată în principal de îmbunatăţirea cash-flow-ului perioadei, prin încasarea creanţelor şi implicit diminuarea soldului la creditul bancar pe termen scurt.

"Deşi vânzările realizate în trimestrul I 2020 nu se ridică la nivelul planificat, contractele semnate cu partenerii noştri tradiţionali pentru anul 2020 confirmă atingerea unor valori la export superioare anului 2019, în special pe categoria medicamentelor antiinfecţioase utilizate în spitale (pulberi sterile injectabile). Astfel, odată cu restrangerea limitărilor legislative impuse de situaţia pandemică asupra livrărilor în afara teritoriului României, decalajele se vor reduce progresiv, iar semestrul I va fi în graficul planificat pentru acest an. Primele rezultate vor fi vizibile încă din luna aprilie 2020, lună în care practic se va recupera aproximativ 60% din valoarea nerealizată în trimestrul I, prin reluarea livrărilor către teritoriile în care Antibiotice are deschise reprezentanţe (Vietnam, Serbia, Rep. Moldova, Ucraina) dar şi către alte pieţe tradiţionale (SUA, Irak, Rusia). Perioada urmatoare se va caracteriza printr-o creştere semnificativă a cantităţilor fabricate şi livrate la export pentru medicamentele antiinfecţioase (în special cele din gama peniciline, combinaţii de penicilină, paracetamol)", se menţionează în raport.

Cererea este corelată cu nevoia guvernelor pentru medicaţia asociată infecţiilor cu SARS-CoV2 atât pe termen scurt, imediat, cât şi pentru asigurarea unui stoc de siguranţă pe termen mediu.

Piaţa relevantă a produselor din portofoliul Antibiotice a înregistrat, în perioada analizată, o creştere valorică de 12,2% de la 568 milioane lei la 638 milioane lei şi cantitativă cu 4,5%, fiind eliberate din farmacii un număr de 40 milioane cutii. De asemenea, şi acest segment este dominat de medicamentele cu prescripţie medicală (RX) care reprezintă 53,4% din valoarea vânzărilor şi 63,1% din cantitatea de medicamente consumată (raportat în cutii). Produsele cu prescripţie înregistrează, în perioada analizată, o creştere valorică de 7,4%, de la 316,8 milioane lei în trimestru I 2019 la 340,3 milioane lei în trimestrul I 2020.

Produsele fără prescripţie (OTC-uri) au înregistrat o creştere valorică de 18,4%, de la 251 milioane lei la 297,3 milioane lei în primul trimestru din 2020. Primele 5 clase terapeutice pe piaţa pharma din România, dupa ponderea în vânzările valorice, sunt: Tract digestiv, Antiinfecţioase de uz sistemic, Oncologie, Sistem Cardiovasular, Sistem Nervos Central.

Compania are o capitalizare de 345,7 milioane lei şi este controlată de Ministerul Sănătăţii, cu 53,01% din acţiuni, în timp ce SIF Oltenia are 18,89%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.