Spirits România, asociaţie patronală ce reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, a solicitat Guvernului să introducă în legislaţie un cadru unitar pentru accizele la alcoolul etilic si bere. Potrivit asociaţiei, producătorii autohtoni legali de spirtoase sunt penalizaţi, deşi plătesc cele mai mari contribuţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Spirits România, asociaţie patronală ce reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, a solicitat Guvernului să introducă în legislaţie un cadru unitar pentru accizele la alcoolul etilic si bere. În caz contrar, efectele economice si sociale ale creşterii accizei la alcool etilic vor fi catastrofale, principalele victime fiind chiar  producătorii români de băuturi spirtoase, care au în portofoliu produsele populare cele mai ieftine. Industria spirtoaselor are deja cea mai mare contribuţie la cuantumul total al accizei pe alcool”, arată asociaţia.

Din preţul de listă al unei sticle de băuturi spirtoase, în 2023 nu mai puţin de 36% reprezentau accize, 20% sunt costurile cu materiile prime, 31% costurile cu vânzarea şi marketing-ul, 10% manopera, 2% transport şi 4% energia. În condiţiile în care costurile cu transportul, energia, materiile prime vor creşte în perioada următoare, din cauza evoluţiilor economice, producătorii locali au două variante pentru a rezista în piaţă: micşorarea marjei în condiţiile în care deja aceasta este negativă sau restrângerea activităţii, inclusiv prin concedieri, spun reprezentanţii Spirits România.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Salutăm iniţiativa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se atenuează creşterea accizei la bere, doar că proiectul are o carenţă esenţială: nu tratează în mod unitar accizele pentru alcool, adică lipseşte acelaşi calendar al actualizării accizei pentru alcoolul etilic. Actualizarea cu inflaţia a accizelor pentru alcoolul etilic, conform mecanismului existent, poate avea efecte economice şi sociale catastrofale”, a declarat Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Spirits România

El a reamintit că, spre deosebire de industria berii, industria băuturilor spirtoase se confruntă cu o piaţă neagră semnificativă. Evaziunea fiscală nu este făcută însă de producătorii legali iar în aceste condiţii ar fi cu atât mai nedrept ca cei penalizaţi să fie tocmai cei care plătesc accizele şi celelalte contribuţii, a spus el.

Totodată, Florin Rădulescu a mai arătat că cei mai afectaţi de creşterea accizei vor fi producătorii români.

“Producătorii români sunt cei care au produsele populare şi cele mai ieftine. Aproximativ 85% din consumul de bauturi spirtoase este reprezentat de produsele româneşti”, a explicat Rădulescu.

“Producătorii autohtoni s-au aflat sub presiune în ultimii ani din cauza creşterilor de taxe dar şi de preţuri la materii prime. Avem nevoie de un cadru juridic şi financiar echitabil, care să ne permită să ieşim din logica strâmtă a supravieţuirii şi să ne permită să ne facem planuri de dezvoltare şi de creştere pe termen lung”, a declarat Daniel Bran, proprietarul Distileriilor Bran.

Referindu-se la piaţa locală, preşedintele Asociaţiei Spirits, Florin Rădulescu, a mai arătat că, deşi spirtoasele reprezintă doar 4% din totalul consumului de alcool din România, producătorii si importatorii acestora plătesc 55% din totalul accizelor generate de industria băuturilor alcoolice.

Consumul de alcool nefiscalizat are mai multe efecte nefaste, de la impact negativ asupra colectării de TVA până la efecte grave şi, uneori, ireversibile în ceea ce priveşte sănătatea consumatorilor.  În 2018, studiul de piaţă realizat împreună cu Novel Research a arătat că, în total, consumul de băuturi spirtoase în rândul persoanelor de 18+ ani era aproximativ 1,242 milioane hectolitri.

 Conform calculelor pe baza datelor Ministerului Finanţelor, consumul fiscalizat a fost de 487,000 hectolitri de băuturi spirtoase, rezultând că 755,000 hectolitri, respectiv 60,7% din total, era consum nefiscalizat. Potrivit unui sondaj realizat de ivox.ro la solicitarea Spirits România în luna octombrie 2024, 34% dintre români spun că au consumat băuturi alcoolice din surse pe care nu le cunoşteau, respectiv băuturi fără timbru sau băuturi produse de persoane pe care nu le cunoşteau. Dintre respondenţii care au admis că au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, unul din cinci a indicat ca motiv preţul, respectiv faptul că băuturile contrafăcute pe care le-au consumat erau mai ieftine.

Spirits Romania este o asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înfiinţata în 2013, iar companiile membre asigură peste 3.000 de locuri de munca directe şi 185.000 indirecte. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase de înaltă calitate de toate tipurile în peste 30 de ţari, din Europa, Asia şi America. Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope, organizaţia reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneşte peste 31 de asociaţii naţionale din 24 de ţari. Spirits Romania reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD, Coca-Cola HBC România şi Maspex.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.