Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat marţi că România riscă să nu mai fabrice medicamente esenţiale în doi ani şi cere Guvernului şi coaliţiei de guvernare să se implice serios în proiectele şi dezbaterile legate de preţuri şi taxa clawback.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Solicităm coaliţiei de guvernare PSD-ALDE şi Guvernului Dăncilă să se implice serios în proiectele şi dezbaterile legate de preţurile la medicamente şi taxa clawback. Altfel, în doi ani, România riscă să nu mai fabrice medicamente esenţiale, iar pacienţii vor fi puşi pe drumuri să-şi găsească şi cele mai elementare tratamente”, se arată în comunicat.

PRIMER, care reuneşte 16 situri de fabricaţie din ţară, consideră că este necesară implicarea specialiştilor din guvern pentru a înţelege problemele legate de aprovizionarea cu medicamente a pacienţilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Singurele medicamente care au dispărut în ultimii trei ani sunt medicamentele accesibile, sub 25 lei, care nu mai pot fi comercializate din cauza metodologiei eronate şi discriminatorii de preţuri, a dublării taxei clawback şi a escaladării “taxei de raft””, atrage atenţia director executiv al PRIMER, Dragos Damian.

Damian a atras atenţia că peste 95% din cele 2000 de medicamente despre care s-a afirmat că au dispărut din farmacii sunt ieftine, iar aproximativ 25% dintre ele erau fabricate în ţară. Totodată, în perioada 2006-2016, din cauza politicilor elaborate de Ministerul Sănătăţii, în afara dialogului cu fabricile din ţară, acestea şi-au redus producţia cu peste 40%, a avertizat Damian.

Mai mult, Damian a subliniat că nu există nici un medicament ieşit de sub patent, indiferent de forma de prezentare, care să nu poata fi produs în siturile industriale din România, dar Ministerul Sănătăţii nu cheamă producătorii români la discuţii cu privire la posibilitatea fabricării medicamentelor deficitare.

“România exportă medicamente în peste 100 de ţări din cele peste 30 de situri industriale prezente în ţară, dar acestea sunt din păcate ocolite sau ignorate tocmai de către reprezentanţii Ministerul Sănătăţii – iar acest lucru se întâmplă de peste 10 ani. Din acest motiv PRIMER cere implicarea specialiştilor din coaliţia de guvernare PSD-ALDE şi din Guvernul Dăncilă în discuţiile privitoare la metodologia de calcul al preţurilor la medicamente şi a taxei clawback”, a spus Damian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.