Decizia şoc a Northvolt de săptămâna aceasta de a-şi restrânge operaţiunile şi de a reduce locurile de muncă a stârnit temeri că cea mai bună şansă a Europei pentru a avea un campion al producţiei de baterii pentru vehicule electrice de origine autohtonă s-ar putea bloca, au declarat experţi din sector şi persoane familiare cu situaţia, pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Luptându-se cu întârzierile comenzilor şi pierderea unui contract cu BMW de 2 miliarde de dolari, în iunie, CEO-ul şi fostul director al Tesla Peter Carlsson a declarat luni că compania pe care a fondat-o în 2016 va înceta să producă material activ catodic (CAM) - o componentă esenţială a bateriilor - anulează planurile pentru o fabrică suedeză şi caută investitori pentru o fabrică în Polonia.

Compania suedeză a declarat că se va concentra pe activitatea sa de bază de a produce celule de baterii, unităţile care stochează energia chimică. Decizia înseamnă efectiv că Northvolt, cel mai dezvoltat producător de baterii din Europa, a renunţat la misiunea sa iniţială de a fi un magazin all-in-one care oferă totul, de la producţia de materiale şi fabricarea bateriilor până la reciclarea la sfârşitul duratei de viaţă.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Venind exact aşa cum fostul şef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat despre concurenţa tehnologică ecologică din China într-un raport mult aşteptat, anunţul ridică întrebări cu privire la capacitatea Northvolt de a fi o forţă majoră în impulsul european în sectorul mobilităţii electrice.

”Northvolt a fost decanul industriei europene a bateriilor şi dacă nu poate produce (baterii), asta arată într-adevăr că, din punct de vedere industrial, Europa va fi incredibil de dependentă de Asia în viitor”, a declarat Andy Leyland, cofondatorul lanţului de aprovizionare specialist SC Insights.

Evan Hartley, analist al Benchmark Mineral Intelligence, a declarat că eliminarea producţiei de material activ catodic va pune Europa ”într-un dezavantaj suplimentar când vine vorba de producţia locală”.

Northvolt a avut probleme în fabricarea bateriilor de înaltă calitate în volume mari pentru a-şi îndeplini obiectivele ambiţioase în timp ce lupta cu rivalii chinezi precum CATL şi BYD, au declarat analiştii pentru Reuters.

Afacerea extinsă a Northvolt a fost un factor de complicare, au adăugat ei.

În revizuirea sa strategică, compania nu a abordat problema întârzierilor, dar a spus că se va concentra pe a fi lider în celulele bateriei.

 Northvolt va trebui acum să-şi cumpere materialele active catodice de la furnizori chinezi sau sud-coreeni, a spus o persoană familiarizată cu problema.

Necazurile Northvolt, care încă înregistrează pierderi, în ciuda obţinerii de comenzi în valoare de peste 50 de miliarde de dolari de la clienţi, inclusiv de la cel mai mare investitor Volkswagen, subliniază dificultatea Europei de a reduce dependenţa producătorilor de automobile occidentali de China, care controlează 85% din producţia globală de celule de baterie, arată datele Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Compania suedeză are investiţii de 15 miliarde de dolari ,în acţiuni şi datorii, de la o mulţime de investitori, inclusiv Goldman Sachs şi Blackrock, arată documentele, şi a încercat să strângă mai mulţi bani pentru a-şi finanţa creşterea costisitoare.

Dificultăţile de a produce şi livra baterii au declanşat anularea comenzii BMW de 2 miliarde de dolari, în iunie, au declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu problema şi o sursă din industrie.

Acest lucru a dus în cele din urmă la restructurarea strategică drastică, anunţată de luni.

”Situaţia a devenit din ce în ce mai complicată atunci când clienţi precum BMW au anulat contractele de comenzi”, a declarat pentru Reuters o a treia sursă cu cunoştinţă directă a situaţiei.

Decizia BMW de a-şi anula contractul a fost rezultatul faptului că Northvolt a rămas cu doi ani în urmă cu bateriile pentru acordul respectiv.

De asemenea, unitatea suedeză de producţie de camioane a VW Scania a declarat în luna mai pentru Svenska Dagbladet că problemele de livrare ale Northvolt au împiedicat-o să livreze mii de camioane electrice anul trecut, subliniind o problemă larg răspândită.

Contactată de Reuters, Scania a refuzat să comenteze situaţia comenzilor sale.

Viitorul Northvolt pare acum incert. Fabrica sa emblematică din Skelleftea, în nordul Suediei, este departe de a atinge capacitatea maximă.

Carlsson a declarat într-un ziar suedez, în iulie, că urmăreşte să atingă o producţie iniţială de 16 gigawaţi pe oră (GWh) pe an până în 2026, o întârziere de trei ani faţă de ţinta iniţială, conform ziarului. Acest lucru ridică întrebări cu privire la momentul în care fabrica poate funcţiona la capacitatea sa maximă de 60 GWh pe an, suficient pentru a produce baterii pentru un milion de maşini anual. Şi pune sub semnul întrebării viitorul a trei gigafabrici planificate la Heide, Germania, Quebec, Canada şi Göteborg, au spus analiştii din industrie.

Alte afaceri potenţial expuse riscului sunt compania mixtă a companiei suedeze pentru o fabrică de conversie a litiului cu Galp Energia din Portugalia, o companie suedeză de reciclare a materialelor bateriilor numită Revolt Ett, precum şi Hydrovolt, un joint venture de reciclare a bateriilor cu Norsk Hydro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.