Planurile prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman de construcţie a unui mega-oraş în deşert, fără drumuri şi maşini, un proiect de 500 de miliarde de dolari destinat diversificării economiei ţării sale, sunt în plină desfăşurare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul reprezintă un nou model de infrastructură urbană, fără drumuri, maşini şi poluare.

Compania care se ocupă cu dezvoltarea oraşului, a cărui dimensiune se va apropia de cea a Belgiei atunci când va fi finalizat, va angaja 700 de persoane în acest an, a declarat Simon Ainslie, directorul operaţional al proiectului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Proiectul NEOM este promovat ca fiind o viziune pentru un viitor mai luminos, trebuie să atagă încă interesul investitorilor.

Proiectul este de mare amploare, iar regiunea are deja centre de afaceri şi de transport bine stabilitate, cum sunt Dubai, Abu Dhabi şi Qatar. Dezvoltarea proiectului este legată de ărinţul moştenitor, care, în calitate de lider de facto al regatului a provocat nemulţumire din cauza războiului din Yemen şi implicarea în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Un raport al serviciilor americane de informaţii, publicat săptămâna trecută, a conchis că prinţul a aprobat operaţiunea ”de capturare sau de ucidere” a lui Khashoggi, care a criticat politicile saudite în articole publicate în Washington Post. Oficialii saudiţi au respins faptele descrise de raport.

Potrivit analiştilor, este improbabil ca raportul să schimbe atitudinea investitorilor faţă de Arabia Saudită în absenţa unor măsuri americane împotriva prinţului.

Biroul de presă al guvernului saudit şi NEOM nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Înainte de publicarea raportului american, NEOM anunţase că proiectul a atras interes la nivel intern şi internaţional.

“NEOM discută cu mai multe companii din diverse industrii, care sunt interesate să se implice”, arată un comunicat al companiei.

NEOM a fost făcut public în 2017, dar construcţia oraşului nu a început încă. Proiectul are în prezent 750 de angajaţi, dintre care 500 au fost angajaţi anul trecut.

Lista membrilor actuali nu este disponibilă, iar NEOM a refuzat să ifere informaţii.

Finanţarea NEOM va proveni iniţial din fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, potrivit unor două surse din sectorul financiar.

”Investitorii vor deveni interesaţi atunci când infrastructura principală va fi operaţională, pentru a nu îşi asuma riscul unei investiţii de la zero”, a spus o sursă financiară.

În 2017, CEO-ul grupului Softbank, Masayoshi Son, a declarat că compania va colabora cu Arabia Saudită la dezvoltarea NEOM.

Softbank şi Son nu au răspuns la solicitarea Reuters pentru comentarii cu privire la planurile lor de investiţii actuale pentru NEOM.

Fondul suveran saudit, PIF, a investit în jur de 45 de miliarde de dolari în fondul inaugural pentru tehnologie de 100 de miliarde de dolari al Softbank.

PIF a arătat într-un email că rolul său în cadrul proiectelor majore a fost de a acţiona ca un investitor pe termen lung, pentru a se asigura că ”fondurile alocate tuturor proiectelor sale, inclusiv NEOM, oferă rentabilităţi durabile care generează valoare pe termen lung pentru acţionari”.

Proiectul emblematic al NEOM, numit  ”The Line”, cu zero emisii de carbon, prevede un oraş cu 1 milion de oameni, condus de tehnologie inteligentă, cu recunoaştere facială şi reţele 5G, ca standarde.

”Practic, construim primul oraş cognitiv din lume”, a declarat pentru Reuters Joseph Bradley, şeful pentru tehnologie şi domeniu digital al NEOM şi fost director la CISCO, acesta adăugând că un sistem de operare cunoscut sub numele de NEOS urmăreşte să solicite consimţământul pentru a utiliza datele de la 90% din rezidenţi.

Angajările din acest an vor fi de la avocaţi, contabili şi ingineri şi până la robotică avansată şi sporturi de aventură, a spus Ainslie, care a fost angajat în 2019 de la Microsoft.

 Oficialii NEOM au spus, fără să ofere o dată, că în curând va începe construcţia ”The Line”, un oraş fără maşini şi fără drumuri din cadrul NEOM. Deocamdată au început studiile şi construcţia infrastructurii temporare şi că lucrările permanente vor începe în acest an, prima fază urmând să fie finalizată până în 2025.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.