Primăria Sibiu a semnat parteneriatul cu Compania Naţională CFR SA pentru un viitor tren periurban care permite utilizarea infrastructurii feroviare existente şi prin care CFR va oferi consultanţă de specialitate în domeniu. Într-o primă etapă, se propune ca acest tren să conecteze comuna Şelimbăr cu zona industrială vest şi cu Aeroportul Internaţional Sibiu. Proiectul prevede 13 staţii de-a lungul traseului.
”Primăria Sibiu, în calitate de lider al asocierii care gestionează proiectul trenului periurban Sibiu, a semnat parteneriatul cu Compania Naţională CFR SA care permite utilizarea infrastructurii feroviare existente şi prin care CFR va oferi consultanţă de specialitate în domeniu”, anunţă primăria.
Pentru amenajarea traseului, se va adapta şi utiliza infrastructura CFR existentă, care se va completa cu infrastructură nouă pe segmentele de traseu unde aceasta nu există deja sau necesită optimizări. De asemenea, pe anumite porţiuni se va dubla calea ferată pentru ca trenurile să se poată încrucişa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Am parcurs o etapă importantă în acest proiect de care vor beneficia în primul rând sibienii, dar şi forţa de muncă din localităţile învecinate. Următorul pas în realizarea acestui obiectiv este elaborarea documentaţiei pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate. Apoi vom realiza proiectul tehnic şi vom contracta lucrările efective. Pentru asigurarea finanţării din fonduri europene, vom depune proiectul în cadrul Programului Transport 2021-2027, pe linia dedicată trenurilor metropolitane”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Într-o primă etapă, se propune ca acest tren să conecteze comuna Şelimbăr cu zona industrială vest şi Aeroportul Internaţional Sibiu, corelat cu implementarea ramificaţiei Turnişor – Tilişca, asigurând astfel o modalitate de transport alternativă şi mai prietenoasă cu mediul, inclusiv pentru cetăţenii din Şelimbăr care lucrează în zona industrială a Sibiului sau pentru cei care vin în Sibiu pentru şcoală, serviciu sau cumpărături.
Linia de cale ferată, fie se va electrifica, fie se va amenaja infrastructura necesară pentru încărcarea trenurilor electrice uşoare care vor fi achiziţionate prin acest proiect.
În forma actuală, proiectul prevede 13 staţii de-a lungul traseului, din care 2 staţii pe teritoriul Şelimbărului şi restul de 11 staţii pe teritoriul Sibiului. Una dintre staţii va fi chiar Gara Sibiu care va deveni un nod de transfer şi intermodalitate a transportului urban. Prin urmare, şi cei care fac naveta cu trenul dinspre alte localităţi, odată ajunşi în Gară, vor putea utiliza trenul periurban pentru a-şi continua deplasarea în oraş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.