Preţurile petrolului s-au redresat marţi, după ce a atins cu o zi înainte un minim al ultimelor trei săptămâni, în condiţiile în care investitorii au cântărit un dolar american mai puternic, înrăutăţirea semnalelor economice globale şi restrângerea ofertei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 21 de cenţi, până la 90,92 dolari pe baril, după ce a scăzut la un minim al sesiunii de 89,50 de dolari, cel mai mic preţ din 8 septembrie.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 41 de cenţi, până la 89,23 dolari pe baril. La începutul sesiunii, preţurile au scăzut la 87,76 de dolari, cel mai slab preţ din 12 septembrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Afectând preţurile mai devreme, dolarul american a urcat la un nivel maxim de 10 luni faţă de un coş de valute, după ce datele privind locurile de muncă din SUA au indicat o piaţă a muncii încă strânsă, care ar putea determina Rezerva Federală să majoreze ratele dobânzilor luna viitoare.

”Am observat o creştere incredibilă a randamentelor şi a dolarului şi asta a stârnit îngrijorări cu privire la cererea de viitor”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group. Ratele mai mari ale dobânzilor şi un dolar mai puternic fac petrolul mai scump pentru deţinătorii altor valute, ceea ce ar putea reduce cererea de petrol.

Investitorii au urmărit orice actualizare a aprovizionării, deoarece aşteptările privind o aprovizionare mai strânsă sunt mari, în urma deciziei de luna trecută a Arabiei Saudite şi a Rusiei de a prelungi reducerile de producţie până la sfârşitul anului.

Cele două ţări fac parte din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, cunoscută sub numele de OPEC+. Este aşteptat ca grupul de producători să îşi menţină politica de producţie neschimbată când se va întruni miercuri, menţinând livrările limitate.

Se aşteaptă ca Arabia Saudită să-şi majoreze preţul oficial de vânzare al ţiţeiului Arab Light către Asia pentru a cincea lună consecutivă, potrivit unui sondaj Reuters.

Între timp, Rusia nu stabileşte un interval de timp pentru o interdicţie a exportului de combustibili, pe care a introdus-o luna trecută, şi măsura va rămâne în vigoare atâta timp cât este necesar pentru a stabiliza preţurile şi pentru a aborda penuria de pe piaţa internă, a declarat Interfax, citată de viceprim-ministrul Alexander Novak.

Discuţiile pentru repornirea exporturilor de petrol irakiene prin intermediul unei conducte de ţiţei care traversează Turcia sunt încă în desfăşurare, a declarat marţi, pentru Reuters, un oficial irakian, la o zi după ce Turcia a declarat că operaţiunile vor fi reluate săptămâna aceasta, după o oprire de aproape şase luni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.