Preţurile petrolului au scăzut vineri cu circa 2,5%, influenţate de evoluţia negativă a titlurilor bancare europene şidupă ce secretarul pentru Energia din SUA, Jennifer Granholm, a spus că refacerea stocurilor din rezerva strategică a ţării ar putea dura mai mulţi ani, ceea ce reduce perspectivele cererii, transmite Reuters.
Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,85 dolari, sau cu 2,4%, până la 74,06 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 1,79 dolari, sau cu 2,5%, la 68,23 dolari pe baril.
Ambele valori de referinţă, care au coborât cu peste 4% la începutul sesiunii, au încheiat totuşi săptămâna în creştere, după ce săptămâna trecută au înregistrat cele mai mari scăderi săptămânale din lunile ultimele luni, din cauza tulburărilor din sectorul bancar şi a îngrijorărilor cu privire la o posibilă recesiune.
”Evoluăm în paralel cu factori macroeconomic contrari şi există o nouă corelaţie cu acţiunile”, a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.
Acţiunile bancare din Europa au scăzut puternic vineri, în frunte cu Deutsche Bank şi UBS Group, puternic afectate de îngrijorările că cele mai grave probleme din sector de la criza financiară din 2008 nu au fost încă aduse sub cotrol.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a convocat vineri dimineaţă o reuniune neprogramată a Consiliului de Supraveghere a Stabilităţii Financiare.
Un dolar mai puternic, care a crescut cu 0,6% faţă de alte valute, a alimentat, de asemenea, vânzările de petrol, deoarece face ţiţeiul mai scump pentru deţinătorii altor valute.
Casa Albă a declarat în octombrie că va răscumpăra petrolul pentru stocurile strategice atunci când preţurile vor fi de aproximativ 67-72 de dolari pe baril.
Granholm le-a spus parlamentarilor, joi, că va fi dificil să profitaţi de preţurile scăzute din acest an pentru a adăuga stocuri, care sunt în prezent la cel mai redus nivel din 1983, după vânzările direcţionate decise de preşedintele Joe Biden anul trecut.
Scăderile preţurilor petrolului au fost totuşi limitate de aşteptările pentru o cerere puternică în China.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.