Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 4 dolari, coborând sub nivelurile observate înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, ca efect al unor date economice negative din China, care au alimentat îngrijorările investitorilor cu privire la riscurile de recesiune, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 4,12 dolari, sau cu 4,4%, la 88,71 dolari pe baril, atingând cel mai redus nivel din 3 februarie şi coborând sub 90 de dolari pe baril pentru prima dată după 8 februarie.
Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu 4,29 dolari, sau cu 4,9%, la 82,46 dolari, atingând cel mai redus nivel din 24 ianuarie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În acest moment, piaţa îşi bazează îngrijorările pe ce se va întâmpla din cauza preţurilor mari ale energiei în Europa, încetinirea cererii în Europa şi ratele dobânzilor în creştere”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.
Mai multe bănci centrale vor continua creşterea ratelor dobânzilor pentru a lupta cu inflaţia, dar Statele Unite par mai bine poziţionate pentru a rezista problemelor, au spus economiştii.
Acest lucru a impulsionat dolarul la un vârf al ultimilor 24 de ani faţă de yen şi la un maxim al ultimilor 37 de ani faţă de lira sterlină.
Aprecierea dolarului american presează preţurile petrolului, deoarece majoritatea vânzărilor de petrol la nivel mondial sunt tranzacţionate în dolari.
Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să crească puternic ratele dobânzilor, la şedinţa de politică monetară de joi.
Va urma o întâlnire a conducerii Rezervei Federale din SUA, pe 21 septembrie.
Banca Canadei a majorat miercuri dobânda cheie cu trei sferturi de punct procentual, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, după cum era de aşteptat, şi a spus că aceasta va trebui să crească şi mai mult, din cauza inflaţiei.
Datele economice slabe din China şi politica strictă de zero Covid a Beijingului s-au adăugat preocupărilor legate de cerere.
Importurile de ţiţei ale Chinei au scăzut în august cu 9,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au arătat datele vamale.
Preţurile au fost susţinute într-o oarecare măsură de avertismentul preşedintelui rus Vladimir Putin, că va opri exporturile de petrol şi gaze ale ţării în Europa, în cazul în care sunt impuse plafoane de preţ.
Uniunea Europeană a propus să limiteze preţurile gazelor ruseşti doar câteva ore mai târziu, crescând riscul raţionalizării consumului de energie în unele dintre cele mai bogate ţări din lume, în această iarnă. Grupul rus Gazprom a oprit livrările prin conducta Nord Stream 1, întrerupând un procent substanţial din aprovizionarea Europei.
Agenţia de rating de credit Fitch a declarat marţi că oprirea conductei Nord Stream 1 a crescut probabilitatea de recesiune în zona euro.
Se estimează că stocurile de ţiţei din SUA ar fi scăzut pentru a patra săptămână consecutiv, cu aproximativ 733.000 de barili, în săptămâna încheiată pe 2 septembrie, a arătat un sondaj preliminar al Reuters.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.