Preţurile petrolului au scăzut marţi sub 73 de dolari pe baril, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a declarat că varianta Omicron a noului coronavirus va afecta redresarea cererii globale, transmite Reuters.
Datele din SUA care arată preţurile de producţie se află la maxime ale ultimilor 11 ani au confirmat aşteptările pieţei privind o reducere mai rapidă a stimulentelor la reuniunea Rezervei Federale din această săptămână, susţinând dolarul şi afectând cotaţiilor petrolului, care de obicei evoluează în sensuri opuse.
Contractele futures pe ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,64 dolari, sau cu 2,2%, până la 72,75 dolari pe baril.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, au pierdut 1,59 de dolari, sau 3,3%, până la 69,70 dolari pe baril.
”Anticipăm că creşterea numărului de noi cazuri de Covid-19 să încetinească temporar, dar nu să oprească refacerea cererii de petrol care este în curs”, a afirmat AIE în raportul său lunar.
Guvernele din întreaga lume, cel mai recent Marea Britanie şi Norvegia, au înăsprit restricţiile pentru a opri răspândirea variantei Omicron.
AIE şi-a redus prognoza pentru cererea de petrol în acest an şi în următorul cu câte 100.000 de barili pe zi (bpd), mai ales din cauza impactului noilor restricţii asupra cererii de carburant pentru avioane.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a revizuit în urcare, luni, prognoza privind cererea mondială de petrol pentru primul trimestru al anului 2022 şi a menţinut calendarul său pentru revenirea producţiei la nivelurile anterioare de pandemie, spunând că varianta Omicron ar avea un impact uşor.
În acelaşi timp, Banca Asiatică de Dezvoltare şi-a redus marţi previziunile de creştere pentru Asia în acest an şi în 2022, pentru a reflecta riscurile şi incertitudinile aduse de Omicron.
Din punct de vedere al ofertei, OPEC şi alţi producători importanţi, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, intenţionează să crească livrările în fiecare lună cu 400.000 de barili pe zi (bpd), după ce au redus drastic producţia anul trecut.
Producţia din cel mai mare bazin de şist din SUA este de aşteptată să crească la un nivel record în ianuarie, potrivit unei prognoze lunare a Administraţiei pentru Informaţii Energetice din SUA , publicat luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.