Preţurile petrolului au crescut vineri în condiţii de tranzacţionare agitată, dar au consemnat a doua scădere săptămânală, în urma planurilor de a elibera ţiţei din stocurile strategice anunţate de Statele Unite şi alte ţări, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 66 de cenţi, sau cu 0,66%, la 101,24 dolari pe baril până la ora 17: 06 GMT (20:00 ora României).

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, au crescut cu 78 de cenţi, până la 96,81 dolari barilul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ambele contracte au scăzut pentru a doua săptămână consecutiv, petrolul Brent cu 3% şi WTI cu 2,5%.

Ţările membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) vor elibera 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice în următoarele şase luni, iar SUA vor furniza pe piaţă o contitate similară, ca parte a eliberării sale de 180 de milioane de barili anunţate în martie.

”Există o anumită îngrijorare că, prin scăderea artificială a preţurilor, va creşte doar cererea şi asta va consuma oferta respectivă destul de repede”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

De asemenea, eliberarea ar putea descuraja producătorii, inclusiv Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi producătorii de şist din SUA, de a accelera creşterea producţiei, chiar şi cu preţurile petrolului în jur de 100 de dolari pe baril, au spus analiştii ANZ Research într-o notă adresată clienţilor.

Angajamentul grupului de naţiuni exportatoare de petrol OPEC+ faţă de obiectivele de producţie a contribuit la absorbţia unui exces de ofertă pe piaţă, a declarat vineri agenţia de ştiri de stat din Irak, citată de ministerul petrolului.

Între timp, analistul PVM Stephen Brennock a pus la îndoială impactul eliberării de petrol din rezerve.

În ciuda acestor volume fără precedent, rămân îndoieli dacă acest flux de aprovizionare va aborda deficitul de ţiţei rusesc”, a spus el.

JPMorgan se aşteaptă ca eliberarea de petrol din rezerve să aibă un efect important pe termen scurt pentru a compensa lipsa unei cantităţi de 1 milion de barili pe zi de petrol rusesc, care vas ieşi permanent de pe piaţă.

”Cu toate acestea, din 2023 şi mai departe, producătorii globali vor trebui probabil să intensifice investiţiile atât pentru a umple deficitul de ofertă de dimensiunea celei din Rusia, cât şi pentru a reaproviziona rezervele strategice ale AIE”, a spus banca într-o notă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.