Preţurile petrolului au urcat marţi cu aproximativ 1,5%, până la maximul ultimelor trei săptămâni, din cauza ştirilor despre stimulente monetare în China, cel mai mare importator mondial de ţiţei, şi a temerilor că evenimentele din Orientul Mijlociu ar putea afecta oferta regională, în timp ce un alt uragan ameninţă livrările din SUA, cel mai mare producător de ţiţei din lume, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 1,14 dolari, sau cu1,5%, până la 75,04 dolari pe baril până la ora 15:09 GMT, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,16 dolari sau cu 1,5%, până la 71,46 dolari.

Acest lucru a pus petrolul Brent pe drumul spre cel mai ridicat nivel de închidere din 2 septembrie.

”Anunţul guvernului chinez privind cel mai mare pachet de stimulente de după pandemie, combinat cu creşterea bruscă a tensiunii geopolitice în Orientul Mijlociu... a dat o lovitură retincenţei care a dominat pieţele petroliere în ultimele trei săptămâni”, a spus Claudio Galimberti, director de analiză a pieţei globale la Rystad Energy.

Banca centrală a Chinei a dezvăluit cel mai mare stimulent de la pandemia de COVID-19 pentru a scoate economia din tendinţa deflaţionistă şi a reveni la ţinta de creştere a guvernului, dar analiştii au avertizat că mai mult ajutor fiscal este vital pentru atingerea acestor obiective.

În Orientul Mijlociu, o regiune cheie producătoare de petrol, un atac aerian israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului a ucis un comandant Hezbollah, în timp ce temerile de un război în regiune au crescut.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat că preşedintele american Joe Biden este hotărât să încheie un acord de încetare a focului şi predarea ostaticilor în Gaza cu gruparea militantă palestiniană Hamas, încercând totodată să reducă tensiunile de la graniţa Israelului cu Libanul.

Între timp, producătorii americani de petrol se străduiesc să evacueze personalul de pe platformele de producţie de petrol din Golful Mexic, deoarece un al doilea uragan în două săptămâni ar putea distruge câmpurile petroliere offshore.

Mai multe companii petroliere şi-au întrerupt o parte din producţie, deşi furtuna tropicală Helene este în prezent pe cale să ocolească majoritatea regiunilor producătoare din vestul şi centrul Golfului Mexic şi să lovească Florida Panhandle ca un uragan, joi târziu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.