Preţurile petrolului a crescut vineri cu peste 2% după ce presa iraniană a relatat că o navă petrolieră a fost atacată în Marea Roşie, în apropiere de Arabia Saudită, în timp ce optimismul legat de o eventuală încheiere a războiului comercial dintre Statele Unite şi China asusţinut încrederea, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, au crescut cu 1,41 dolari, respectiv cu 2,4%, pentru a închide la 60,51 dolari pe baril.

Contractele West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, au urcat cu 1,15 dolari, resepctiv cu 2,2%, la 54,7 dolari pe baril.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Creşterile au fost temperate de o estimare a Agenţiei Internaţionale pentru Energie privind o atenuare a cererii în 2020. Cu toate acestea, preţurile petrolului Brent şi petrolului WTI au consemnat primele creşteri săptămânale din ultimele trei săptămâni, de 3,7%, respectiv de 3,6%.

Petrolierul iranian Suezmax a fost lovit vineri, în Marea Roşie, în apropiere de coasta Arabiei Saudite, potrivit presei iraniene, existând diferite variante referitoare la pagube.

National Iranian Tanker Company (NITC) a anunţat că nava este avariată dar stabilă, respingând informaţiile că a luat foc.

Exporturile iraniene de petrol sunt supuse sancţiunilor americane, care au redus influenţa Iranului asupra ofertei globale de ţiţei.

Tensiunile din Orientul Mijlociu s-au amplificat în urma atacurilor împotriva unor nave petroliere şi a unor drone americane în Strâmtoarea Ormuz, care este o rută majoră pentru comerţul global cu petrol.

Statele Unite vor trimite mai multe trupe, de ordinul miilor, în Araba Saudită, în urma atacurilor de luna trecută împotriva instalaţiilor petroliere ale regatului, care au înjumătăţit temporar producţia, atribuite de Washington şi de Riad Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.