Preţul paladiului a scăzut miercuri cu aproximativ 9%, iar cel al aurului cu peste 3%, în contexul declinului general al pieţei metalelor preţioase, o scădere a preţurilor petroluluI contribuind la revenirea interesului pentru activele mai riscante, după scăderile puternice provocate de războiul din Ucraina, transmite Reuters.
Preţul paladiului, folosit de producătorii de automobile în convertoarele catalitice pentru a reduce emisiile, a scăzut cu 4,1%, până la 3.050,78 dolari pe uncie, după ce a atins luni un maxim record de 3.440,76 dolari, provocat de temerile legate de întreruperi ale aprovizionării de la producătorul de top Rusia.
Cotaţia aurului spot a scăzut cu 2,8%, până la 1.995,55 dolari pe uncie, punând capăt creşterilor din ultimele patru sesiuni, care au apropiat-o de maximului istoric atins din august 2020.
Contractele futures pentru aur din SUA au scăzut cu 2,2%, până la 1.999,40 dolari uncia.
”A fost adăugată o primă de risc mare la aur şi o parte din ea este retrasă acum”, a declarat Bart Melek, şeful strategiilor de mărfuri la TD Securities.
”Credem că acest lucru va continua? Probabil. Ne-am lăsat puţin atraşi de aur, dar suntem pe o bază mult mai fermă decât înainte de acest conflict, în principal pentru că încă cred că Rezerva Federală şi alte bănci centrale vor fi foarte prudente cu privire la modul în care îşi reduc lichiditatea”, a mai spus Melek.
Preţul argintului spot a scăzut cu 1,4%, până la 26,02 dolari pe uncie, după ce marţi a atins maximul ultimelor nouă luni.
Cotaţia platinei a scăzut cu 5,5%, la 1.089,78 dolari uncia.
Schimbarea bruscă a fost determinată şi de marcarea masivă a profiturilor, în urma câştigurilor mari de marţi, au spus analiştii.
Aurul este considerat un depozit sigur de valoare în mijlocul unor incertitudini de tipul celor care au loc în prezent din cauza conflictului din Ucraina.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.