Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa din Statele Unite, a înregistrat cea mai gravă scădere săptămânală după 2008, iar petrolul Brent cel mai mare declin după ianuarie 2016, extinderea epidemiei provocată de coronavirus provocând temeri legate de încetinirea cererii de ţiţei la nivel mondial, transmite CNBC.
Investitorii sunt tot mai îngrijoraţi că virusul s-a extins din China în alte 50 de ţări.
Preţul petrolului american West Texas Intermediate a închis vineri în scădere cu 4,9%, la 44,76 de dolari pe baril, iar pe ansamblul săptămânii s-a contractat cu circa 16%, cel mai amplu declin înregistrat după decembrie 2008.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Contractele petrolului Brent, cu livrare în luna mai, au scăzut vineri cu 3,2%, la 50,749 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni.
Numărul noilor infecţii cu coronavirus anunţate la nivel mondial îl depăşeşte în prezent pe cel din China, unde peste 2.700 de oameni au murit. Alte 57 de decese au avut loc în alte ţări.
”Preţurile petrolului evoluează tangenţial cu ştirile legate de epidemiile secundare”, a declarat Stephen Innes, director pentru strategie pe piaţă la firma AxiCorp.
Preţul petrolului Brent, care a scăzut şi joi, cu circa 2%, a coborât în această săptămână cu aproximativ 13%, cea mai mare scădere săptămânală consemnată după ianuarie 2016.
“Un preţ al petrolului Brent de sub 50 de dolari pe baril ar fi scenariu de coşmar pentru OPEC şi ar putea provoca o reacţie din partea grupului principal”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior la firma de brokeraj OANDA.
Unii participanţi la tranzaţii se aşteaptă totuşi ca vânzările recente să fie ţinute sub control în curând, odată cu temperarea îngrijorărilor
”Trebuie să credem că virusul COVID-19 va fi adus sub control în curând. Sunt optimist că vom vedea nişte veşti pozitive până cel târziu la jumătatea săptămânii viitoare”, a declarat Sukrit Vijayakar, director pentru consultanţă în domeniul energiei la firma Trifecta.
Traderii speră că OPEC şi aliaţii săi, între care Rusia, vor decide reduceri mai accentuale ale livrărilor, la reuniunea care va avea loc la Viena, pe 5-6 martie.
Arabia Saudită, care va continua să colaboreze cu Rusia în domeniul politicilor referitoare la petrol, îşi va reduce livrările de petrol în China cu cel puţin 500.000 de barili pe zi, din cauza cererii mai mici din partea rafinăriilor, în luna martie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.