Janusz Zackreki, preşedintele PZL Mielec, una dintre companiile care participă la licitaţia deschisă de Ministerul Afacerilor Interne pentru achiziţia de elicoptere Black Hawk, a declarat miercuri că oferta depusă respectă 100% specificaţiile tehnice şi chiar depăşeşte cerinţele MAI. El consideră că este firesc ca România şi Polonia să colaboreze şi în ceea ce priveşte achiziţia de echipament militar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Polskie Zakłady Lotnicze este una dintre cele trei companii care participă la licitaţia deschisă de Ministerul Afacerilor Interne pentru achiziţionarea a 12 elicoptere Black Hawk de care va beneficia Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru aceasta este alocat un buget de peste 272,5 milioane de euro.

PZL Mielec a făcut o propunere de livrare a 12 elicoptere Black Hawk - patru maritime şi opt pentru uscat - la preţul de 22,77 de milioane de euro, fără TVA, respectiv 22,72 milioane de euro/ unitate, fără TVA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Janusz Zackreki, preşedintele şi directorul general al PZL Mielec, important producător polonez de aparate de zbor, a declarat miercuri, într-o video-conferinţă, că oferta companiei „respectă 100% specificaţiile tehnice” făcute de minister şi chiar „depăşeşte cerinţele” MAI.

În cazul în care va fi desemnată câştigătoarea licitaţiei, compania va livra în 23 de luni elicopterele care pot fi folosite în operaţiuni de salvare, stingere de incendii şi transporturi medicale.

„Este o investiţie pe termen lung, ce se va extinde dincolo de cele 23 de luni. În plus, oferă locuri de muncă pentru piaţa românească”, a precizat Zackreki.

Oferta a fost depusă în parteneriat cu Romaero şi Deltamed. Romaero se va ocupa de mentenanţă şi service, anul trecut fiind semnat un acord în acest sens, iar Deltamed va asigura echipamentul medical pentru aparatele de zbor.

PLZ Mielec este cea mai mare unitate de producţie din afara SUA susţinută de Lockheed Martin, companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate. 

Preşedintele companiei, care colaborează deja cu guvernul polonez, a declarat: „Nu doar asamblăm produsele noastre, le şi producem şi suntem susţinuţi de 50 de parteneri polonezi. Clienţii noştri sunt Poliţia şi Forţele Armate din Polonia. Performanţa şi capabilitatea elicopterelor Black Hawk produse în Polonia sunt asemănătoare celor operate de armata SUA. Propunerea înscrisă la MAI se bazează pe livrarea de elicoptere produse în PZL Mielec şi ea respectă şi chiar depăşeşte cerinţele Ministerului”. 

„Vreau să confirm că oferta noastră se conformează 100% cu specificaţiile tehnice ale Ministerului, desigur va respecta calendarul de livrări - 23 de luni pentru fiecare contract - şi se încadrează în alocarea bugetară. Propunerea noastră include echipaj specializat şi piese de schimb pentru aeronave”, a adăugat el. 

Zackreki a spus că durata de „viaţă” a elicopterelor este de 35 de ani. „Căutăm să dezvoltăm relaţii şi cu alte industrii româneşti, însă este puţin devreme să numim acum. Sperăm că avem curând mai multe veşti bune. Desigur, aceste relaţii vor crea locuri de muncă în România”.

El a menţionat că Polonia şi România cooperează în zona de apărare, se bazează pe alianţa strategică cu SUA, prin NATO. „Cred că este firesc să coopereze în domeniul achiziţiei de echipament militar, inclusiv elicoptere”.

„Este vorba despre un câştig triplu: elicopterele sunt destinate misiunilor utilitare, sunt elicoptere construite în Europa, iar prin aceasta se consolidează relaţiile dintre Polonia şi România”, a conchis el.

Joe Palumbo, director internaţional programe Black Hawk al Lockheed Martin, a explicat că Black Hawk operează în 34 de ţări, are cele mai bune performanţe de transport în clasa sa, este potrivit pentru misiuni civile, poate îndeplini operaţiuni pe perioade extinse de timp şi poate opera în condiţii meteo extreme. În plus, în anul 2020, a salvat 740 de vieţi.

„Varianta oferită României, S-70, este construită în Europa are cel mai nou design, cele mai noi motoare, cockpit în întregime digital,este un elicopter multi-misiuni”, a mai spus el.

John Neilson, director de comunicare Lockheed Martin pentru Europa, a transmis: „Oferta noastră reprezintă peste 30 de ani de muncă pentru Romaero. Romaero intră astfel în lanţul global de aprovizionare al Lockheed Martin. Orizontul de timp pentru acordul nostru este de peste 30 de ani”.

În licitaţie se află şi companiile Leonardo Spa (Italia) şi Airbus Helicopters (România).

Potrivit IGSU, compania italiană oferă 4 elicoptere maritime la preţul de 26,05 milioane de euro/ unitate, şi 8 elicoptere pentru uscat, la preţul de 23,35 milioane de euro/ unitate, fără TVA.

Compania din România propune livrarea a 3 elicoptere maritime şi 5 pentru uscat, la preţurile de 32,99 milioane de euro/ unitate, respectiv 31,59 milioane de euro/ unitate, fără TVA.

Ofertele urmează să fie analizate. Licitaţia a fost deschisă în mai 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.